Baleset

Űrháború? Óriási robajjal csapódott egy floridai házba az izzó inconel fémötvözet az űrállomásból

Messze ez volt a legmasszívabb objektum, amelyet valaha is kidobtak a Nemzetközi Űrállomásról.

2024.04.16 20:28ma.hu

Néhány héttel ezelőtt csapódott be Alejandro Otero házának tetejébe az űrből érkezett eszköz a Nemzetközi Űrállomásról. Otero elmondása szerint a floridai Naplesben található kétszintes háza tetejét és mindkét emeletét átszakította.

Otero akkor nem volt otthon, de a fia igen. A biztonsági kamera rögzítette a becsapódást helyi idő szerint 14:34-kor (19:34 UTC) március 8-án. Ez azért fontos információ, mert nagyjából egyezik azzal az időponttal, amikor az amerikai űrhivatal (NASA) az űrállomásról származó űrszemétdarab visszalépését rögzítette - 14:29 órakor (19:29 UTC). Ebben az időpontban a tárgy a Mexikói-öböl felett haladt Florida délnyugati része felé.

Eredetileg ez az űrszemét az ISS lemerült akkumulátoraiból állt, amelyek egy raklaphoz voltak erősítve, és úgy volt, hogy ellenőrzött módon térnek vissza a Földre. De egy sor késedelem miatt ez a raklap lekéste a Földre való visszatérést, ezért a NASA 2021-ben az űrállomásról egyszerűen leválasztotta az akkumulátorokat, hogy irányítatlanul térjenek vissza a Földre.

Saját meghajtás nélkül az akkumulátorok három évig sodródtak a Föld körüli pályán, mígnem az aerodinamikai légellenállás végül március 8-án, majdnem pontosan három évvel később visszahúzta az objektumot a légkörbe.

Az eredeti terv az volt, hogy az akkumulátorok és a teherűrhajó anyagának nagy része elég, amikor a légkörbe lép. A hőmérséklet elérte volna a több ezer fokot, így az anyag nagy része elpárolgott volna.

A teljes raklap tömege, beleértve az űrállomás energiarendszerének kilenc használaton kívüli akkumulátorát is, a NASA szerint több mint 2,6 tonna volt. Méretét tekintve körülbelül kétszer akkora volt, mint egy hagyományos konyhai hűtőszekrény. Fontos megjegyezni, hogy ilyen tömegű, vagy annál nagyobb tárgyak rendszeresen zuhannak a Földre irányított pályán, de ezek általában meghibásodott műholdak vagy kiégett rakétafokozatok, amelyek küldetésük befejezése után pályán maradtak.

Az X-en közzétett bejegyzésében Otero elmondta, hogy "az illetékes ügynökségek" kommunikációjára vár, hogy megoldják az otthonában keletkezett károk költségeit.

"Érdekesebbé válik a dolog, ha kiderül, hogy ez az anyag eredetileg nem az Egyesült Államokból származik" - mondta Michelle Hanlon, a Mississippi Egyetem Légi és Űrjogi Központjának ügyvezető igazgatója. "Ha egy ember által készített űreszközről van szó, amelyet egy másik ország indított az űrbe, és amely kárt okozott a Földön, akkor ez az ország abszolút felelős lenne a háztulajdonosnak az okozott kárért."

Ez ebben az esetben problémát jelenthet. Az akkumulátorok a NASA tulajdonában voltak, de egy raklapszerkezethez voltak rögzítve, amelyet a japán űrügynökség indított. A törmelékről megállapították, hogy az akkumulátorok raklapra való felszereléséhez használt tartóoszlop része, egy inconel fémötvözetből készült tárgy, amelynek mérete körülbelül 10×4 centiméter.

Rég elbaltázott szervezés

Ennek a tárgynak az irányítatlan lezuhanásának okát egy több mint öt évvel ezelőtti orosz indítási hibára vezetheti vissza. Nick Hague NASA-űrhajós és Alekszej Ovcsinyin orosz parancsnok megszakította a Szojuz űrhajóval való indítást, amikor a rakéta röviddel a felszállás után meghibásodott.

Hague egyik feladata a Nemzetközi Űrállomáson az lett volna, hogy űrséták során segítsen felszerelni a japán HTV teherűrhajó által szállított új lítium-ion akkumulátorokat. Hague azonban nem jutott el az állomásra 2018-ban, ezért a NASA elhalasztotta az űrsétákat, amíg egy új űrhajóscsapat nem érkezik a komplexumba.

Ahelyett, hogy a régi akkumulátorokat visszahelyezték volna a HTV-be a nyílt óceán feletti irányított, megsemmisítő visszatérés érdekében, a NASA az állomáson tartotta a raklapot, amikor a HTV szállítóhajónak indulnia kellett.

A következő HTV-küldetések mindegyike újabb friss akkumulátorokat szállított az űrállomásra, majd az előző HTV-küldetés raklapjával és a leszerelt akkumulátorokkal együtt távozott a komplexumból. Ez egészen addig így ment, amíg nem volt több HTV, amellyel repülni lehetett volna. Japán utolsó HTV-űrhajója 2020-ban indult el az ISS-ről az előző repülés rakományraklapjával és akkumulátoraival, és az utolsót az állomáson hagyta.

Az űrállomás többi teherűrhajója - a SpaceX Dragon, a Northrop Grumman Cygnus és az orosz Progress - nem képes befogadni a HTV raklapját. A NASA ezért úgy döntött, hogy 2021 márciusában az űrállomás robotkarjának segítségével dobja ki az akkumulátor raklapot, hogy felszabaduljon a terület.

Közismerten nehéz megjósolni, hogy egy űrszemét hol fog visszatérni a légkörbe. Az amerikai űrparancsnokság több tízezer Föld körüli pályára állított objektumot követ pontosan, de a felső légkör pontos sűrűsége még mindig nagyrészt ismeretlen változó. Még fél nappal a visszatérés előtt is hat órán át tartott a bizonytalanság, ami elég idő ahhoz, hogy a tárgy négyszer megkerülje a bolygót.

A lezuhanó űrszemét még soha nem ölt meg senkit. Az ESA szerint az űrszemét által okozott emberi sérülés éves kockázata kevesebb, mint 1 a 100 milliárdhoz.

Az űrszemét okozta károk egyik legismertebb eseménye a Kosmos 954, egy nukleáris meghajtású szovjet katonai műhold 1978-as visszatérése volt Kanada távoli északi részén. A Kosmos 954 roncsai nem sebesítettek meg senkit, és nem tettek kárt egyetlen házban sem, de Kanada mentesítési akciót szervezett, hogy minél több radioaktív törmeléket visszaszerezzenek, hogy megóvják a környezeti hatásoktól. A Szovjetunió 3 millió kanadai dollárt fizetett Kanadának az ügy rendezéséért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.