Tech

Mesterséges intelligencia által hozott ítélet miatt nyomoznak egy bíró ellen

Brazil tisztviselők megerősítették, hogy vizsgálják az első ismert esetet, amikor AI által okozott hibás ítéletet hoztak.

2023.11.14 20:34ma.hu

Az északi Acre államban egy brazil szövetségi bírót arra köteleztek, hogy magyarázatot adjon arra, hogyan jutott el odáig, hogy egy mesterséges intelligencia chatbotja, a ChatGPT által közösen írt, hibákkal teli döntést tegyen közzé, ami az országban az első ilyen jellegű eset - erősítették meg a hatóságok hétfőn az AFP-nek.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (CNJ) 15 napot adott Jefferson Rodrigues bírónak, hogy magyarázatot adjon a korábbi bírósági ügyekre és jogi precedensekre vonatkozó hibás részletekkel dúsított határozatra, beleértve a korábbi határozatok téves tulajdonítását a Legfelsőbb Bíróságnak - derült ki az ügy irataiból.

Rodrigues a felügyeleti szervhez benyújtott dokumentumokban elismerte, hogy a határozatot egy "megbízható tanácsadóval" közösen írta. A szakmai mellényúlást "egyszerű hibaként" könyvelte el, amelyet egyik beosztottja követett el, és a "bírák túlterheltségét" okolta az egészért.

A CNJ azt állította, hogy ez "az első ilyen eset" Brazíliában, ahol nincs olyan törvény, amely tiltaná a mesterséges intelligencia alkalmazását az igazságszolgáltatásban. Sőt, a Legfelsőbb Bíróság elnöke állítólag azt tervezi, hogy megbízást ad egy "jogi ChatGPT" létrehozására a bírák számára - ez a projekt állítólag már folyamatban van Sao Paulo államban.

A bírák már majdnem olyan régóta használják az AI chatbotokat döntéseik meghozatalához, mint amióta a nyilvánosság számára elérhetőek, annak ellenére, hogy hajlamosak rendkívül élénk, hitelesnek tűnő "hallucinációkat" - valóságalap nélküli válaszokat - produkálni.

Juan Manuel Padilla Garcia kolumbiai bíró, a cartagenai Első Kerületi Bíróság tagja büszkén hivatkozott a ChatGPT-re egy januárban hozott döntésében, amelyet azzal kapcsolatban hozott, hogy egy autista gyermek kapjon-e biztosítási fedezetet orvosi kezelésre, azzal a megnyugtató kijelentéssel minősítve a szokatlan kutatási módszert, hogy a válaszai tényellenőrzésen mentek keresztül, és "semmiképpen sem hivatottak helyettesíteni a bíró döntését".

Júniusban P. Kevin Castel amerikai szövetségi bíró 5000 dollárra büntette a Levidow, Levidow & Oberman PC cég két ügyvédjét, miután a ChatGPT által generált hamis jogi kutatásokat - köztük számos nem létező esetet - nyújtottak be egy repülési sérüléssel kapcsolatos követelés alátámasztására, majd a bíró ellenvetésére megduplázták a hamis indokokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.