Az Apple előtt

Az idén növeli előnyét az okostelefon-piacon a Samsung

Széles termékpalettájának és eladásainak 35 százalékos növekedésének köszönhetően a Samsung Electronics Co Ltd. az idén tovább fokozza előnyét az okostelefon-eladásokban az Apple Inc. előtt - tájékoztatta pénteken a Strategy Analytics piackutató vállalat a Reuters hírügynökséget.

2013.01.04 13:48MTI

A kihívásra az Apple valószínűleg egy olcsóbb, "iPhone Mini" modell bemutatásával válaszol majd, hogy az alacsonyabb piaci árszegmensben is felhasználókat hódítson meg magának.

"Várakozásaink szerint a Samsung az idén tovább növeli előnyét az Apple előtt jóval szélesebb és rétegzettebb termékportfoliójának köszönhetően" - írta Neil Mawston, a Strategy Analytics ügyvezető igazgatója a Reuters hírügynökségnek emailben adott interjúban.

A piackutató cég igazgatójának tájékoztatása szerint a globális okostelefon eladások az idén a tavalyihoz képest 27 százalékkal 875 millió készülékre emelkednek, azaz a növekedés üteme az észak-amerikai és kínai, valamint az ázsiai és nyugat-európai fejlett piacok telítődése miatt csökken a tavalyi "szédületes" 41 százalékhoz képest.

A Samsung a piackutató cég szerint az idén 290 millió okostelefon készüléket értékesít, szemben az előzetes adatok szerint 215 milliós tavalyi eladásokkal. Az Apple ezzel szemben az idén 180 millió okostelefont értékesít, 33 százalékkal többet mint 2012-ben, azaz a eladásai növekedésének mértéke elmarad majd a Samsung 35 százalékától.

A Samsung piaci részesedése így az idén 33 százalékra duzzad a tavalyi 31 százalékról, az Apple részesedése pedig 21 százalékra emelkedik 20 százalékról.

A Samsung az idén várhatóan bemutatja csúcsmodellje új verzióját, a Galaxy S IV-et, valamint a Galaxy Note III telefon-táblagép (phablet) modellt.

Brian J. White, a Topeka Capital Markets elemzője egy, a héten korábban kiadott előrejelzésben nagy valószínűséget adott annak a lehetőségnek, hogy az Apple a kínai és az indiai piacok mélyebb meghódítása érdekében az idén bemutatja viszonylag alacsonyan árazott iPhone Mini modelljét. Az előrejelzés május-júniusra teszi az iPhone 5S bemutatásának dátumát.

Neil Mawston szerint azonban az iPhone Mini bemutatására az idén még nem kerül sor. "Jól mennek az iPhone 5 eladásai, ezért nincs igazán szükség az iPhone Mini bemutatására az idén" - mutatott rá. "Sokkal valószínűbb, hogy erre 2014-ben kerül sor, amikor az Apple már kénytelen lesz újabb növekedési csatornákat keresni magának" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.