F1

A rakétatámadás ellenére is megtartják az F1-es Szaúdi Nagydíjat - videó

A jemeni húti lázadók hajtották végre a támadást a Jeddah Corniche Circuit közelében lévő olajipari létesítmény ellen.

2022.03.26 17:11ma.hu

A verseny szervezői megerősítették, hogy a Forma-1-es Szaúd-arábiai Nagydíj vasárnap mégis megrendezésre kerül, miután rakétatámadás ért egy olajipari létesítményt, amely alig 10 mérföldre van a Jeddah Corniche Circuit pályától.

A jemeni húti lázadók - akik hét éve állnak konfliktusban a szaúdi vezetésű koalícióval - vállalták a felelősséget a támadásért, amely a múlt hétvégi, a fővárosban történt támadást követte.

A szombat kora reggelig tartó négyórás megbeszélés során az F1-es pilóták aggodalmukat fejezték ki Stefano Domenicali vezérigazgatónak, miközben kétségek merültek fel a nagydíj megrendezésével kapcsolatban.

A szervezők azonban megerősítették, hogy a verseny folytatódik, miután mind a 10 csapatfőnök egyhangúlag egyetértett abban, hogy meg kell tartani. "Tudomásunk van a ma délutáni dzsiddai Aramco elosztóállomás elleni támadásról, és továbbra is kapcsolatban állunk a szaúdi biztonsági hatóságokkal, valamint az F1-gyel és az FIA-val, hogy továbbra is minden szükséges biztonsági és védelmi intézkedést megtegyünk a Forma-1-es Szaúd-arábiai Nagydíj minden látogatójának, valamint a versenyzőknek, a csapatoknak és az érintetteknek a biztonsága érdekében" - áll a Saudi Motorsport Company közleményében.

"A versenyhétvége menetrendje a tervek szerint folytatódik. Továbbra is minden vendégünk biztonsága és védelme a legfőbb prioritásunk, és várjuk a szurkolókat egy prémium kategóriás versenyhétvégére és szórakoztató programokra" - tette hozzá a csoport.

Az F1 is kiadott egy közleményt szombat reggel, amelyben megerősítette, hogy a futamot megtartják, és elárulta, hogy "minden érdekelt féllel megállapodtak abban, hogy az esemény teljes ideje alatt és a jövőben is világos és nyílt párbeszédet folytatnak".

"Teljes biztosítékokat kaptunk arra vonatkozóan, hogy az ország számára a biztonság az első, nem számít a helyzet - a biztonságot garantálni kell" - mondta Domenicali. "Tehát magabiztosak vagyunk, és ebben a tekintetben bíznunk kell a helyi hatóságokban. Ezért természetesen folytatni fogjuk az eseményt."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.