9 tipp, hogy a házasság meg is maradjon...

"Végre elvettek! Most már a tornát is abbahagyhatom"?

Először jön a szerelem, majd a házasság, de vajon utána mi? Jó esetben helyes döntések sorozata, hogy a frigy meg is maradjon. Biztosíték nincs rá persze, de tehetünk érte, hogy megőrizzük a házasság szépségét és legyen miért együtt lenni 50 évesen is!

2011.05.24 14:50ma.hu

Bizony mi magunk sokat tehetünk azért, hogy ne csak hagyjuk magunkat sodródni az árral, hanem igyekezzünk tudatos lépésekkel megőrizni a házasságunkat.

A "mostmár elvettek", "mostmár hozzámjött" felfogás nem vezet jóra, hiszen tulajdonképpen bármikor el lehet válni. Hiába a fogadalom, ha a másik annyira kihúzza a gyufát viselkedésével, hogy a párja számára képtelenségnek tűnik tovább együtt élni vele.

Egy amerikai felmérés szerint a nők 72 százalékának fordul meg a fejében a közösen töltött évek alatt, hogy elhagyja a férjét. Ám a hosszabb ideig tartó hullámvölgy után többségük mégis úgy dönt, hogy a hátralevő éveire marad a partnerével. Íme néhány fontos figyelmeztetés, hogyan kerüljük el a buktatókat.

1. Ügyeljünk a vonalainkra!

Sokan vannak úgy vele (sok esetben a nők), hogy ha már elvették őket, relaxáló üzemmódba kapcsolhatnak, és akár el is felejthetik a tornázást, az edzést, a testmozgást. A házasok egyre terebélyesednek, amely nemcsak az egészségüket, de a szexuális életüket is veszélyezteti egy idő után.

A párjuk nem azért kötötte össze velük az életüket, mert így festett annak idején. Lehet, hogy ha akkor így nézett volna ki, meg sem akad rajta a szeme...?

Fontos tehát, hogy a fizikai-lelki egészségünkre továbbra is odafigyeljünk, mert nemcsak a jólétünket, de párunkat is könnyen elveszíthetjük. Térjünk át például együtt az egészséges táplálkozásra!

2. Legyen egy "gazdasági tervünk"


A pénz az egyik fő dolog, amiért a párok összekapnak. Lehet, hogy nem egyformán gondolkodnak róla, az egyik költekezőbb fajta mint a másik, és a dolgok össze nem hangolása könnyen vitákhoz vezethet.

A rossz anyagi körülmények ugyancsak a házasság megromlásához vezethetnek.
Néhány szabályt fel kell állítani lehetőleg még a házasságkötés előtt. Nem árt, ha tudjuk, mire számíthatunk a másik részéről. Nem jó, ha egyáltalán nem egyformán állunk hozzá a pénzügyi dolgokhoz!

3. Legyenek házi szabályok

A párok az első 5-10 közös évet úgy töltik el, hogy számos meglepő dologgal szembesülnek. Bosszantó dolgokkal - például, hogy a másik hogyan teszi vagy nem teszi helyükre a tárgyakat, milyen szokásai vannak, amelyekkel nem értenek egyet. Butaságokon kapnak össze, majd egyre több lényegtelen apróságon.

Segíthet, ha már idejekorán felállítjuk a házi szabályokat. Ha mindenki veszi a fáradtságot és betartja őket, elkerülhetők az apró-cseprő és teljesen felesleges viták.

De az is gondot okozhat, ha nem egyforma a családról, a gyermeknevelésről kialakult felfogás.
Így ugyanis lépten-nyomon összekülönbözhetnek a felek. Ezt nem árt összehangolni, amennyiben lehet. Ha nem lehet, és erre későn jövünk rá, akkor bizony baj van.

4. A szex is legyen fontos!

Kerüljön a szex is a fontossági sorrend elejére a házasságban! Egy nyolcéves felmérés alapján kiderült, hogy a párok 90 százaléka mélyrepülést tapasztal a szex terén az első gyermekük megszületése után...

Nem gond, ha egy pár egy héten vagy egy évben ötszer szeretkezik, ha ez a helyzet mindkettejüket kielégíti és boldogok így. A baj akkor van, ha csak az egyiket elégíti ki.

5. Legyünk rugalmasak!

A körülmények, amelyek korábban, a húszas, harmincas éveinkben fennálltak, megváltozhatnak a házasság évei során. Példának itt a gazdasági válság: ennek során igen sokan veszítették el munkájukat.

Ha a családi béke fontos, valamint az, hogy a felek továbbra is mindketten dolgozzanak és megbecsültek legyenek, akár egy nagyobb változtatástól, egy költözéstől sem kell visszariadni.

Sokszor fordul elő, hogy ebbe már nem mennek bele az emberek. Pedig néha muszáj, egymásért is. Továbbá ha egyik félnek van csak munkája, a másik legalább a háztartásból vegye ki jobban a részét, amíg maga nem talál pénzkeresti lehetőséget.

6. Maradjunk aktívak

Keressünk új lehetőségeket a mozgásra, a természetjárásra, ezekkel ugyanis fitten tartjuk magunkat, és a programba bevonhatjuk a párunkat is. Nem kell feltétlenül olyan mozgásformát választani, amelyik nagyon megizzaszt! Lehet az tenisz, golf, túrázás is. Azoknak a pároknak, akik sokat mozognak, szexuális életük is jobb!

7. Legyenek barátaink!

Az emberek hangulatán és együttélésén nagyon sokat dob, ha vannak barátaik, akikkel közös programokat szervezhetnek, vagy csak tudják, hogy meghallgatja őket valaki és akár jó tanácsot is ad.

8. Fedezzük fel egymást újra, gyerekek nélkül


Sok házaspár életében jelent gondot, amikor a gyerekek kirepülnek: hirtelen ott maradnak megint kettesben, de már nem olyan a helyzet, mint amikor egymásba szerettek...

Pedig ez az időszak nem rossz, sőt. Ismét lesz időnk olyasmire, amire korábban nem volt, nem kell minden este 6 körül vacsorázni, a szombatokat a focipályán tölteni, és nem kell állandóan, mindig ott lenni, ha szükség van ránk. Fedezzük fel újra a szabadságot, szervezzünk programokat kettesben. Mikor tettünk ilyet utoljára?

Abban az esetben viszont, ha a páros már képtelen élvezni a rászakadt szabadságot, és nem érzik jól magukat együtt, talán valóban jobb elválni...

9. Legyünk gondoskodóak

Egy komoly betegség próbára teszi az embert - és a társát is. Ilyenkor megmutatkozik, mennyire gondoskodó és szerető valaki: úgymond eljött a "jóban-rosszban" fogadalom beteljesítésének ideje...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.