Mit tesz az álomszép ruha és biológiai óra?

"Kezdettől tudtam: nem ő az" - hogy kezdődnek a rossz házasságok?

Vajon mi az oka, hogy bár tisztában vagyunk vele, nem a megfelelő pasit választottuk, mégis megkondulnak azok az esküvői harangok?

2011.04.20 14:50ma.hu

Ijesztő tények: a házasságot kötött - és ma már elvált - fiatal nők 30 százaléka teljesen tisztában volt az oltár elé lépéskor azzal, hogy nem a megfelelő partnert választotta, és az egész frigy a kezdeteknél romlott el...

Amikor Amanda Clark, a 33 éves boston-i élelmezési szakértő végig sétált az oltár elé vezető szőnyegen, 15 ezer dolláros ruhájában és hét karátos gyűrűjével az ujján, semmi mást nem érzett, csak félelmet.

"Nem akarok ezen keresztül menni" - gondolta, minden lépéssel közelebb érve az oltárhoz. Csupán két órával a ceremónia előtt még húgaival fürdőzött az óceánban, és amikor elmúlt az idő, nem akaródzott kijönnie a vízből.

Nagyjából úgy érezte, mintha egy céges megbeszélésről lenne szó, amire nincs kedve elmenni.

Amanda kapcsolata 4 éven át tartott a jóképű üzletemberrel, mielőtt eljegyezték egymást. Szerette a férfit, aki azonban nem dobogtatta meg úgy sosem a szívét, ahogy ő titkon szerette volna. A legjobb barátok voltak, megbíztak egymásban.

Tudta, hogy párja nagyszerű férj és remek apa lesz, szerelmes mégsem volt belé... A házasságkötés alatt megdöbbenve vette észre, hogy nem néz a párja szemébe.

Öt évvel és két közös gyermekkel később, amikor már szexuális életük is a nullával volt egyenlő, Amanda ki akart szállni. "Azt kívántam, bárcsak a férjem megcsalna" - árulta el. Végül a férje - észlelve évek óta tartó boldogtalanságát - pontot tett a házasságuk végére...

Amanda Clark nem az egyetlen, aki az oltár előtt igent mondott, annak ellenére, hogy szíve a "nem" felé húzta.

A denveri terapeuta, Jennifer Gauvain szerint a legújabb kutatások azt mutatják: a házasságot kötött nők 30 százaléka tisztában van vele, hogy hibát követ el, miközben az oltár felé vezető úton sétál. Csak nagyon kevesen vannak, akik végül valóban visszalépnek.

A kérdés az - ha kezdettől fogva tudják, hogy hibát követnek el, nem a megfelelő férfihoz mennek feleségül, vajon miért teszik meg? - teszi fel a kérdést a szakember.

Gauvain szerint a lányok kezdetben nem reális álmokat kergetnek arról, milyennek is kéne lennie egy szerelemnek.

Ott van a Hamupipőke mese például, melyben felbukkan a herceg, és megmenti a szép hölgyet. Amikor pedig idősebbek lesznek, ugyanezt az üzenetet veszik a romantikus komédiákból, melyekben a szerelem mindig győzedelmeskedik, a lehetetlen forgatókönyvek ellenére is. A nők tehát azt tanulják meg, hogy a szerelem mindig működhet, akkor is, ha valójában egészségtelen.

A másik hangsúlyos pont: a biológiai óra. Amandáé is ketyegett, szeretett volna már családot alapítani. Jennifer Gauvain szerint a bűvös 30-as évszám a még nem házas nők felfogása alapján afféle "lejárati idő".

Nemcsak elhagyták a gyermekszülésre legoptimálisabb éveket, de vége azoknak a dolgoknak is, melyekben a 20-as éveik teltek: a kísérlezetéseknek, az egyéjszakás kalandoknak, a hibák halmozásának. A következő évtizedben - melybe már beléptek - felnőttként látják magukat, akik nem követnek el ilyen hibákat...

A kimondatlan probléma azonban nem marad nyomtalan. A dolgok az oltár előtti fogadalom után csak rosszabbra fordulnak. Noha a nők nem mondják ki hangosan, nagy megkönnyebbülés számukra, amikor megkapják az eljegyzési gyűrűt. Eljegyzettnek lenni ugyanis diadalt jelenthet, emellett gyakran eltörpül számukra, hogy valójában nem a megfelelő emberhez készülnek feleségül menni...

A mai világ pedig gyakran nagyobb hangsúlyt helyez a látszatra, az esküvői ceremóniára, mint magára a kapcsolatra. A nagy készülődés, ezer intéznivaló és felhajtás pedig egy időre szépen el is feledteti, hogy a kapcsolat esetleg több sebből is vérzik.

Christine Bereitschaft például a gyomrában is érezte, hogy valami nem stimmel, amikor nekilátott az esküvői előkészületeknek. Vőlegénye nagyon elfoglalt volt, családtagjai és barátai pedig azt próbálták vele éreztetni, jobb lenne, ha nemet mondana az egész esküvőre.

Ő azonban nem engedte, hogy a kétely hatalmába kerítse, tökéletes esküvőt akart. Aztán a nagy napon félelmetes ürességet érzett belül. "Az agyam üres volt - mesélte - a fogadalmam közben rádöbbentem, nem gondoltam komolyan, amit mondtam. Bele sem gondoltam, mit jelent majd házasnak lenni". Öt hónappal később Christine felbontatta a házasságát.

Allison Moir-Smith szakértő szerint a nők gyakran elfelejtik, hogy a házasság nem csak a nagy és álomszép esküvőről szól. Máskor egyedül maradni nem akarnak, ezért vállalják a házasságot.

A 33 éves Chastity Castle-White ötéves kapcsolat után igent mondott a párja lánykérésére. Ekkor 24 éves volt. Kétségei ugyan mindig voltak a férfival kapcsolatban - például az gyakran elhanyagolta őt - mégis elfogadta a gyűrűt.

Egy órával a ceremónia előtt könnyek között közölte, hogy nem megy férjhez ehhez a férfihoz. Most, 9 évvel később, hálát ad a megérzéseinek. Ma egy másik férfival él boldogan együtt. "Mindig hallgass a megérzéseidre - tanácsolja azoknak, akik házasság előtt állnak - én megtettem, és jobban jártam...."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.