Ha hatalmat kap, megcsal?

Magas pozícióval nő az önbizalom - és a félrelépések száma!

Mindannyian olvastuk a szalagcímeket: házasságtörést követett el a sportoló, a politikus, az üzletember. A tett okaival és módjával van tele a bulvársajtó. Egy csoportról azonban szinte soha nem esik szó: a nőkről.

2011.05.02 17:00medipress.hu

Általános vélemény, hogy a férfiak hajlamosabbak a hűtlenségre. A Psychological Science című lapban megjelent tanulmány szerint azonban a nem helyett a hatalom határozza meg, ki milyen valószínűséggel lép félre.

Joris Lammers, a Tilburg Egyetem munkatársa kutatócsoportjával 1 561 ember bevonásával készített anonim internetes felmérést. Úgy találták, hogy a magas beosztásban dolgozók nemtől függetlenül hajlamosabbak voltak a félrelépésre.

„Korábban több tanulmány állította, hogy a nem a leginkább meghatározó tényező a hűtlenségben, ezen vizsgálatokba azonban nem vonták be a hatalommal rendelkező nőket.”
– mondta el Lammers.

A felmérést egy értelmiségieknek szóló magazin olvasói között végezték el. A válaszadók különböző beosztásban dolgoztak: 58 százalékuknak nem volt tisztsége, 22 százalék volt alsó-, 14 százalék közép- és 6 százalék felsővezető.

Maguknak kellett meghatározniuk, mennyire érzik befolyásosnak magukat. A kutatócsoport ezen kívül az önbizalmat, a gyakori távolmaradást és a kockázatkedvelést is vizsgálta.

"Sokan úgy tartják, azért hűtlenebbek a magas beosztásban lévő férfiak, mert több kockázatot hajlandóak vállalni, és mert az otthonuktól távol tartott konferenciákon a kísértés is nagyobb. Mi úgy találtuk, ez az összefüggés csekély mértékű."

A tanulmány szerint egyértelműen a hatalom az, amely félrelépésre csábít. Önbizalmat ad, amely tényleg szerepet játszik a megcsalásos esetekben, függetlenül attól, az illető milyen nemű.

De ha ez valóban így van, miért nem hallani arról, amikor a nők csalják meg a társukat? A válasz egyszerű: mindössze arról van szó, hogy jóval kevesebb nő kerül ilyen magas pozícióba.

Lammers azonban úgy véli, ahogy modernizálódik a világ, úgy tűnnek el lassan egyes nemi különbségek.

"Szociálpszichológusként úgy látom, hogy a környezeti hatások mindig erősebbek, mint az ember egymagában. Ahogy egyre több nő kerül vezető pozícióba, úgy változik meg a róluk alkotott nézet is. Ez okozza, hogy egyes, eddig főleg a férfiakra jellemző negatív viselkedésformák is egyre elterjedtebbek lesznek köreikben."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.