Nem egészséges, de nem is veszélyes a diétás kóla
"Mindenképp egészségesebbek, mint a cukor!"
Ha hihetünk a reklámoknak, számtalan előnye van a cukormentes kólának. Most a tudósok is találtak egyet: a korábbi feltételezésekkel ellentétben a mesterséges édesítés nem növeli a cukorbetegség kockázatát.
2011.04.25 09:30medipress.huTudjuk, hogy a mértéktelen üdítőfogyasztás diabéteszt okozhat, a Harvard Egyetem kutatói szerint azonban ez a megállapítás nem áll a mesterségesen édesített italokra. Úgy tűnik, egészségesebb a diétás típusokat választani.
„Számtalan alternatívája van a hagyományos üdítőknek.” – véli Frank Hu, az American Journal of Clinical Nutrition című lapban megjelent tanulmány szerzője.
„A diétás kóla talán nem a legegészségesebb innivaló, mérsékelt fogyasztása azonban semmilyen veszéllyel nem jár.”
Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a cukormentes üdítők fokozzák a diabétesz kialakulásának veszélyét. Az új eredmények szerint azonban más tényezők – például az elhízás – vezetnek a betegséghez.
Dr. Hu és kutatócsoportja 40 ezer férfi adatait vetette össze, akiket 1986 és 2006 között figyeltek meg. A vizsgálatok az alanyok általános egészségi állapotát és étkezési szokásait mérték fel, kitérve az általuk fogyasztott italokra is. A résztvevők 7 százaléka szenvedett cukorbetegségben.
Az eredmények szerint a naponta legalább egy alkalommal szénsavas cukros üdítőt fogyasztók 16 százalékkal nagyobb eséllyel voltak kitéve a problémának, míg a szintén cukros, de szénsavmentes italok nem bizonyultak rizikófaktornak.
Amikor semmi más szempontot nem vontak be a vizsgálatba, azt találták, hogy a mesterséges édesítőt tartalmazó italok is veszélyesek, a vérnyomást és a koleszterinszintet is figyelembe véve azonban már más eredményre jutottak.
"Az elhízott emberek szívesebben vásárolnak diétás termékeket, mert ez egyszerűbb, mint fogyókúrázni." - mondta el Rebecca Brown, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet endokrinológusa.
Ugyanakkor a rendszeres kávéfogyasztás - akár hagyományos, akár a koffeinmentes változat - a benne található vitaminoknak és antioxidánsoknak köszönhetően csökkenti a diabétesz valószínűségét.
Dr. Brown, aki már régóta kutatja a mesterséges édesítőszereket, úgy véli, ha fel is merülhet kétség ezek jótékony hatásaival kapcsolatban, mindenképpen egészségesebbek, mint a cukor.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 15:36 Bezárja egyik erdélyi gyárát a kábelgyártó Leoni
- 14:35 Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a haderő-fejlesztésnek szüksége van a tudományos körök támogatására
- 13:34 Rendőrök léptek fel a tüntetőkkel szemben Los Angelesben, többeket őrizetbe vettek
- 12:32 Forgalomba helyezték az M6-os Bóly és Lippó közötti szakaszát
- 11:32 LMP: óriási siker, hogy mégis lehet népszavazás a kiemelt beruházási törvény eltörléséről
- 11:14 Ukrán elnök: Oroszország egy hét alatt több mint 380 támadást indított ukrán városok ellen
- 10:53 Tizenhét év fegyházra ítélték a fitnesszmodell feleségét húsklopfolóval bántalmazó férfit
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06