Nemcsak szomjat élesztenek, stresszcsökkentők is?

Belenyomjuk a szorongást a sós mogyiba

A helyi sörözőben fogyasztható sós rágcsálnivalók a vendégek szomjának felélesztésén kívül másra is jók: a szociális szorongás elfojtásában is szerepet játszhatnak.

2011.04.14 13:00medipress.hu

A The Journal of Neuroscience április 6-i számában megjelent, a Cincinnati Egyetemen végzett új kutatásából az derül ki, hogy a megnövekedett nátriumszint a szervezet stresszhormonjainak gátlása révén tompítja a stresszre adott választ.

A máskülönben a stresszes helyzetekben aktiválódó hormonok a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengely mentén helyezkednek el, amely a stresszválaszt szabályozza.

„Az állatvilágból vett hasonlattal ez az „itató hatás” – mondja a tanulmány vezető szerzője, Eric Krause. „Amikor valaki szomjas, le kell győznie bizonyos mértékű félelmet és szorongást ahhoz, hogy megközelítse a közös ivóvízforrást. Közben javítani próbálja az interakciókat annak érdekében, hogy mindenki odaférjen a vízforráshoz.”

Krause munkatársaival nátrium-kloriddal dehidratált kísérleti patkányokat, majd stresszhatásnak tették ki az állatokat.

A kontroll csoporthoz viszonyítva a nátrium-kloridot kapott patkányok kevesebb stresszhormont szabadítottak fel, és kisebb szív-érrendszeri reakciót tanúsítottak a stresszre.

A szociális interakció terén pedig azt tapasztalták a kutatók, hogy ezek a patkányok találkozáskor interaktívabbak illetve szociálisan kevésbé szorongók voltak.

További vizsgálatok azt mutatták, hogy a kiszáradás kompenzációjára a vesére ható hormonok az agyra is hatást gyakoroltak, és szabályozták a stressztényezőkre adott választ és a szociális szorongást.

A megnövekedett nátriumszint azzal korlátozta a stresszválaszokat, hogy elnyomta az angiotenzin II felszabadulását. Ezzel szemben fokozta a stressz ellen ható oxitocin hormon aktivitását.

Krause úgy véli, további kutatásokkal megvizsgálhatják e hormonok és idegi áramkörök szerepét a szociális szorongásos zavarokban és az autizmusban.

A kutató elmondta, hogy már korábbi kutatások is utaltak arra, hogy oxitocin hiány is szerepet játszhat az autizmus kialakulásában, ezért most azt is meg kell vizsgálni, lehetséges-e, hogy a terhesség alatt bekövetkező folyadékegyensúly zavar eredményezi az autisztikus rendellenességeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.