Aki sokat pötyög, iszik és cigizik is?

Veszélyben a gyakran sms-ezők?

Egy új tanulmány szerint a tizenéveseknél a túlzott SMS írás és a közösségi oldalak túlzásba vitt használata miatt nagyobb a valószínűsége annak, hogy egészségtelen viselkedést tanúsítanak, mint például a dohányzás, ivás, drogozás.

2011.03.14 12:00kamaszpanasz.hu

Amerikai kutatók 4257 középiskolás diákot kérdeztek meg az egyéni net- és a mobiltelefon-használatukról.

„Hiper-SMS-ezők”


Azok a tinik, akik 120 vagy annál több üzenetet írnak meg egy tanítási nap alatt, azokat „hiper- SMS- ezőknek” nevezzük. Ezekre a tinikre a következőek jellemzőek:

- 62 százalékkal nagyobb valószínűséggel próbálják ki a dohányzást.
- 79 százalékkal nagyobb valószínűséggel már fogyasztott alkoholt.
- 69 százalékkal nagyobb valószínűséggel lesznek mértéktelen alkoholfogyasztók.

- 84 százalékkal nagyobb valószínűséggel nyúlnak kábítószerhez.
- 94 százalékkal nagyobb valószínűséggel keverednek verekedésbe.
- 69 százalékkal nagyobb valószínűséggel élnek korai nemi életet.
- 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel cserélik a partnerüket.

Nem is beszélve arról, hogy a túl sok SMS pénzt és időt kíván maga után. A megkérdezettek 11,5 százaléka tölt három vagy annál több órát a telefonjával vagy a számítógépével, ami más fontosabb dologról vonhatja el a figyelmet és az időt.

Ha sok időt töltesz SMS írással vagy a társadalmi oldalak böngészésével, nagyobb az esélyed az elhízásra, mivel nem mozogsz, csak ülsz a géped előtt.

Persze, nem lehet egykönnyen abbahagyni a szörfözést ezért a fiatalok rendszertelenül esznek, így felléphet étkezési zavar, ebből adódó betegségek, amiért hiányozni fognak az iskolában.

Éjszakába is nyúlhat a netezés,
ezért nem alszanak a koruknak megfelelően 8,5- 9,5 órát, és fáradtak lesznek másnap. Az ilyen fiatalokra jellemző lehet a depresszió, a befelé fordulás és nőhet ezek miatt az öngyilkosságra való hajlam.

Ezért csak óvatosan azzal az SMS- sel, meg közösségi oldalakkal. Ha valahol ilyet tapasztalsz, próbálj meg beszélni az illetővel vagy a szüleivel.

A tanulmány eredménye ébresztő a szülők felé is. A szülők kísérjék figyelemmel gyerekeik viselkedését és ha úgy látják, hogy csemetéik túl sokat neteznek, akkor az arra szánt időt korlátozzák le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.