Sajnos a legtöbb elkövető sikerrel jár...

Szex vagy erőszak?

A nemi erőszak olyan közösülésre irányuló cselekvés, amikor a zaklató közösülni szeretne egy olyan emberrel, aki mindezt nem szeretné. Sajnos a legtöbb elkövető sikerrel jár.

2011.01.14 11:00kamaszpanasz.hu

Vannak, akik hozzájárulnak a szexhez, és egy erőteljes határozott igent mondanak támadójuknak. Ők ugyanígy aktívan részt is vesznek a szexben. A szex az, amikor mindkét ember akarata megegyező.

A szexuális zaklatásoknál általában ez másképp van, csak az elkövető vágyai és akaratai teljesülnek, ezt kényszeríti rá az áldozatra. Felesleges szexuális érintkezésről beszélni akkor, ha valakit valamilyen nyomással kényszerítenek: az már nemi erőszak.

Ha szexuálisan kényszerítenek valakit, legyen az pénz, zsarolás, erőszak vagy bármilyen más érzelmi vagy fizikai kényszerítés már erőszakról beszélünk.

Mitől is lesz nemi erőszak a nemi erőszak?

Megérinteni az áldozat vagináját, fenekét, heréjét, péniszét, száját, ezekről a legtöbb ember azt gondolja, hogy nemi erőszak.

Mégis általánosságban, szexuális zaklatásról és nemi erőszakról már itt is beszélhetünk, ha az áldozat saját akarata ellen történt, hogy megérintsék.

Nemi erőszaknak számít minden olyan szexuális cselekmény, amelyet akaratunkon kívül követnek el velünk. Akkor is nemi erőszaknak minősül, ha nem tudunk nyilatkozni arról, hogy szeretnénk e a szexet vagy sem.

Ilyen például az alvás, a különböző tudatmódosító szerek alatt álló ember – még akkor is, ha saját maga ivott, vagy drogozott –, a szellemileg vagy testileg fogyatékos emberek, a nem érett emberek, vagy az olyan emberek, akiknél az elkövető és az áldozat között valamilyen alá-felé rendeltségi viszony van, például főnök, tanár vagy rendőr.

A szándék is traumát okoz

A majdnem megtörtént szexuális zaklatásokat is, szexuális zaklatásként kell kezelni. Ha valaki, meg akar téged erőszakolni, de valamilyen oknál fogva mégsem sikerül neki, az neked ugyanolyan nagy lelki trauma, és ugyanúgy kel kezelni mintha megerőszakoltak volna.

Természetesen könnyebb és sokkal jobb az ilyen esetet kezelni, mintha ténylegesen megerőszakoltak volna.

A köztudat uralkodó szemlélete

A mai társadalmunk összekavarta a fogalmakat rendesen, mind a szexről, mind pedig a szexuális életről egyaránt. Például, hogy a nőknek normális nem élvezni, vagy nem kezdeményezni a szexet.

Ezzel szemben a pasiknál ez szinte már bűnnek számít, hisz ők mindig élvezik a szexet, nem úgy, mint partnerük, vagy a pasiknak szinte kötelező kezdeményezni. Normális, hogy a nők nem szeretik annyira a szexet, mint a pasik, és normális, hogy a pasik jobban szeretik a szexet, mint a nők.

Ahogy, normális az is, hogy a nő szeretné, hogy a partnere uralja őt. Sajnos ezeket a dolgokat már majdnem tényként kezeljük, pedig egyáltalán nem biztos, hogy egészségesek és biológiailag helyesek. A mai világban sajnos, amikor a szexről tanulnak, vagy gondolkodnak, sokszor alakul ki téves világkép.

Mind a férfiaknak és mind a nőknek megvan a maga világképe. És a mai világban a férfiak tűnnek a legdominánsabbaknak. Sokszor mondják még azt is, hogy a homoszexuális férfiak ugyan olyanok, mint a heteroszexuálisak, és ugyanolyan tisztességesek.

Szex vagy erőszak, nem mindegy!

Sok fiatalnak mondják, hogy a szex az valami félelmetesen rossz dolog, és ha házasság előtt tini korban teszed nagyon meg fogod bánni.

Ebben ugyan lehet igazság, de sajnos, ha valaki ilyet erőszakolnak meg még súlyosabb következményei lehetnek. Ugyanis ő nem csak a nemi erőszaktól, hanem magától a szextől is félni fog!

A fiatalok azt fogják majd gondolni, hogy ez volt a normális szex, így mindig rettegni fognak. Megértetni, velük, hogy ez nem szex volt, hanem nemi erőszak nagyon nehéz lesz, fiúval és lánnyal egyaránt.

Ezért teljesen normális, ha egy ilyen eset után valaki zavartan, furcsán viselkedik és a szexre még gondolni sem mer.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.