Jövőre embereken is lehet majd tesztelni

Védőoltást fejlesztettek ki az alkoholizmus ellen

Az alkohol anyagcseréjében szerepet játszó egyik enzim semlegesítés által váltja ki a hatását az a vakcina, amelynek kifejlesztésén chilei kutatók dolgoznak. Az oltást jövőre embereken is lehet majd tesztelni.

2011.01.10 15:00medipress.hu

A génterápia az aldehid-dehidrogenáz enzimen alapul, amely az alkohol lebontásában vesz részt, következésképpen felelős az alkoholtoleranciáért – számolt be Juan Asenjo, a chilei Természettudományi és Matematikai Intézet és a Recalcine magánlaboratórium kutatóinak vezetője.

A szakértő elmondta, hogy az ázsiai népesség körülbelül 20 százaléka nem rendelkezik ezzel az enzimmel, ezért olyan erős reakciót tapasztalnak az alkoholra, ami elriasztja őket a fogyasztástól. A vakcina hasonlóan fokozná a kellemetlen érzést, a hányingert és felgyorsult szívverést.

E reakcióknak köszönhetően az oltóanyag hatására az alkoholfogyasztási vágy jelentősen visszaesne. A kutatók alkoholfüggő patkányokon sikerrel tesztelték az oltóanyagot, amely felére csökkentette alkoholfogyasztásukat. „A cél az, hogy az emberek esetében 90-95 százalékos visszaesést érjünk el a fogyasztásban” – mondta Asenjo.

A vakcina úgy működne, mint a nikotintapaszok vagy tabletták, csak nagyobb hatékonysággal, mert közvetlenül a májsejteket veszi célba, elkerülve a többi sejtre gyakorolt párhuzamos hatásokat.

A kutatók azt tervezik, hogy idén a vírussejtek tömeggyártására és az állatkísérletekre összpontosítanak majd, hogy meghatározzák a megfelelő adagolást, mielőtt 2012-ben megkezdik a humán kísérleteket.

Októberben amerikai kutatók bejelentették, hogy felfedezték a CYP2EI génvariánst, amely védelmet nyújthat az alkoholizmus ellen, és egy megelőző kezelés kidolgozásához vezethet.

A CYP2EI génvariáns az alkoholra adott válasszal áll összefüggésben az emberekben. A North Carolina Egyetem kutatói szerint a variánssal rendelkezők, vagyis a népesség 10-20 százaléka már egy-két pohár italtól sokkal jobban lerészegedik, mint mások.

Erről a CYP2EI génről, amely nem a májban, hanem az agyban található, régóta tudják, hogy egy az alkohol anyagcseréjében részt vevő enzimet hordoz, és szabadgyököket állít elő.

A gén egyik variánsa azonban érzékenyebbé teszi az embereket az alkohollal szemben.

A CYP2E1 gént serkentő gyógyszerek kifejlesztésével végül el lehetne érni, hogy az emberek érzékenyebbé váljanak az alkoholra, illetve hamarabb kijózanodjanak, amikor túl sokat ittak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.