Túl sokat isznak a Valóvilla lakói

Alkoholizmus fenyegeti a ValóVilág versenyzőit

Komoly veszélyektől tart a szakember: már a kis mennyiségtől is függővé lehet válni, ha azt rendszeresen fogyasztják. A villalakók pedig egyre gyakrabban nyúlnak az üveg után.

2011.01.10 07:29ma.hu / Új Ász, fotók: Sajtóklub

A fiatal korosztályban a közösséghez, a bulihoz szinte törvényszerűen hozzátartozik az alkohol is, hisz már kis mennyiségben is oldja a gátlásokat, csökkenti a feszültséget, ezáltal a hangulat is hamarabb érheti el a megfelelőnek ítélt szintet.

Csakhogy ez még akkor is nagy veszélyeket hordoz magában, ha az ilyenkor elfogyasztott ital relatív kevésnek számít, és csak alkalmanként ismétlődik meg, hisz a szervezet hozzászokik, hogy külső serkentők nélkül nem megy a lazulás.

A ValóVilág szereplői ennél sokkal rosszabb helyzetben vannak, hisz eleve folyamatos a közösségi élmény, az összezártság az első néhány napban még a buliról szólnak, ezért minden este késztetést éreznek egy közös koccintásra, de a feszültségek ezt még meg is fejelik.

A hétköznapi életben ugyanis ha valahol rosszul érezzük magunkat, megvan a választás lehetősége: kiszakadhatunk a kényelmetlen helyzetből. A villalakók viszont ezt nem tehetik meg, a szerepléssel egyidejűleg vállalták, hogy a nézőkre bízva magukat a lehető legtovább bezárva maradnak, miközben néhány kivételtől eltekintve napi 24 órában ugyanazt a maroknyi embert látják maguk körül, és előlük akkor sem lehet elbújni, nem lehet kizárni őket az életükből, ha valami konfliktus áll elő.

Marad tehát a második megoldás: külső eszközhöz kell nyúlni, hogy az elkerülhetetlen feszültséget az agy ne érzékelje.

Itt épp ártatlan üdítőkkel (Fotó: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence)


Az Új Ász által megkérdezett Dr. Funk Sándor addiktológus elmondta, kifejezetten gyorsan alakulhat ki függőség, ha valaki napi szinten használja az eleinte megnyugtató hatású alkoholt. Később azonban, mikor a szervezet már hozzászokik, a korábbi rossz érzések ugyanúgy visszatérnek, és ahhoz, hogy újra ellazulhasson az illető, egyre nagyobb és nagyobb mennyiségű italra lesz szüksége, az elvonás pedig gyakorta súlyosabb, mint az amfetamin vagy akár a kokain elvonási tünetei!

Az ital egyfajta szociális drog.” - mondja a függőségek szakembere. További veszély, hogy ittasan - és ebbe már a szalonspicc is beletartozik - nemcsak mások viselkedését vesszük kevésbé irritálónak, de azt sem kezeljük a helyén, ha a többiek a mi viselkedésünkre adnak elutasító visszajelzéseket.

A villalakók azért kerültek kritikus helyzetbe, mert már nemcsak az esti mulatozások során került elő az italosüveg. Gombit a honvágy támadta meg, szerettei hiányát próbálta az alkohollal csillapítani, Anikó pedig szerelmi bánatára keresett gyógyírt, amikor szembesülnie kellett vele: az X-faktoros Király L. Norbi hiába csókolta szájon egy villámlátogatás során, most megírta, hogy a szíve már másért dobog.

A szereplőket egyébként már az első hetekben megpróbálta az RTL Klub visszafogni, a túl sok ital és dohányzás miatt minden káros szenvedélytől el lettek tiltva egy rövidebb időre, ezalatt kizárólag egészséges ételeket és italokat fogyaszthattak. Talán itt lenne az ideje a következő tisztítókúrának

Összeveretné Vastag Tamást a ValóVilág sztárja

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.