370 ezer, ferőzött csecsemő

UNAIDS: egyre kevesebben fertőződnek meg HIV-vírussal

Egyre kevesebb ember fertőződik meg az AIDS-et okozó HIV-vírussal, és egyre kevesebben halnak bele a betegségbe - derült ki az ENSZ-nek az AIDS elleni küzdelemmel foglalkozó szakosított szervezete (UNAIDS) által kedden közzétett jelentésből.

2010.11.23 13:06MTI

A HIV-fertőzések száma csaknem 20 százalékkal csökkent az utóbbi tíz évben. A 15 leginkább érintett országban pedig a fiatalok körében 25 százalékkal kevesebb fertőzést regisztráltak a biztonságosabb szexuális szokások elterjedésének köszönhetően - közölte Michel Sidibé, a UNAIDS igazgatója.

Hozzátette ugyanakkor: aggodalomra ad okot, hogy 2009-ben először csökkent az AIDS elleni küzdelemre szánt nemzetközi adományok összege: 15,9 milliárd dollár állt rendelkezésre AIDS-ellenes programokra, a szükségesnél mintegy 10 milliárddal kevesebb.

Ezenkívül komoly problémát jelent, hogy a fertőzöttek jelentős hányada nehezen jut hozzá a szükséges kezeléshez - különösen az olyan marginalizált csoportok körében, mint például a kábítószer-használók.

A fejlődő országokban már több mint 5 millió ember megkapja a szükséges gyógyszereket, de a szegényebb területeken 10 millió rászoruló marad kezelés nélkül.


A jelentés szerint 2009-ben világszerte 33,3 millió ember volt HIV-fertőzött, köztük 2,5 millióan 15 év alatti gyerekek. (2008-ban a fertőzöttek száma 33,4 millió volt.) Mintegy 370 ezer csecsemő jött világra fertőzötten.

Az afrikai kontinens Szaharától délre eső területén él továbbra is a legtöbb fertőzött (67 százalék).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.