Az alternatív terápia

Rákbetegség- veszélyek innen, onnan

A felelőtlenül alkalmazott gyógyhatású készítmények kedvezőtlenül befolyásolhatják a rákbetegek onkológiai terápiájának eredményességét

2010.11.16 15:00MTI

A páciensek legtöbbször teljesen titokban szedik ezeket, mert félnek, hogy orvosuk lebeszélné őket róluk, vagy éppen nem tudna érdemben véleményt nyilvánítani az adott gyógynövényről vagy gyógyhatású készítményről. Így hát marad a hallgatás.

Ne hallgassuk el orvosunk elől, mit szedünk!

A „játék” végzetes lehet, ha nem helyes dózisban és nem a megfelelő időbeni ütemezésben alkalmazza a beteg ezeket a szereket.

Nem az elhallgatás miatti rossz lelkiismeret jelent veszélyt ilyenkor. Sok növényi hatóanyag serkentően hat a májműködésre, amelynek eredménye a daganatos betegség kezelésére adott gyógyszer és terápia hatásának felerősödése vagy módosulása.

Rövidülhet a kemoterápiában a felezési idő és romolhat a hatékonyság.

Sokféle szubsztancia hat például szabadgyökfogóként, vagyis semlegesítőleg az agresszív oxigénmolekulákkal szemben.

Ezek a szerek ronthatják a sugárterápia eredményességét. Sajnos, minderről mit sem tud a beteg, mivel nem mer kezelőorvosánál érdeklődni. A természetes gyógymódok és a nyugati medicina gyógyító eljárásai között még mindig hatalmas szakadék tátong.

A természetgyógyászatban sajnos gyakori, komolytalan ígérgetések sokszor kétségbeeséshez, a bizalom megrendüléséhez és - adott esetben - nagymértékű pénzügyi veszteséghez vezethetnek.

Gyógyító növények

Sokféle gyógynövényről és a belőlük készült termékről mondják, hogy rákellenesek: a fokhagyma jótékony hatását például a mellrákkal kapcsolatban említik, a kurkuminról hallhatjuk, hogy gátolja a tumor tápanyagellátását, így a növekedését.

A zöld tea védi a csontvelőt illetve a rák korai stádiumában elősegítheti annak regenerálódását.

Ez utóbbi azonban csak nagy mennyiségben történő – akár napi tíz csésze – fogyasztása esetén igaz, amely Ázsiában sem szokás. (Persze, feldogozott formában, porban, tablettában is hozzájuthatunk.) Szintén nagy gond a növényalapú gyógyhatású készítmények vonatkozásában, hogy azokban az egyes hatóanyagok nem izoláltan, hanem keverve találhatóak.

Ezek aztán felerősíthetik de gyengíthetik is egymás hatását. A kielégítő választ, teljesebb képet adó bevizsgálásra legtöbbször nincs lehetőség.

Új utak

Az USA-ban már 40, úgynevezett integratív onkológiai orvosi centrum működik, ahol természetgyógyászati eljárásokat kombinálnak klasszikus onkológiai terápiával, ellenőrzött keretek között.

Nem csoda, hogy az ott folyó tevékenységet nagy érdeklődés kíséri.

A modern molekuláris biológia stratégiáit ötvözik a természetgyógyászat módszereivel. Munkájuk talán paradigmaváltást hoz az onkológiában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.