Van gyógymód a perifériás artériás érbetegségre?

Debrecenben beindul az őssejterápia

Magyarországon is vezető halálokként tartják számon az előrehaladott perifériás artériás érbetegséget (PAD)

2010.07.30 18:05medipress.hu

Nem csoda, hogy napjainkban az orvostudomány egyik legfontosabb feladata megoldást találni gyógyításukra, megelőzésükre. Az elmúlt évek kutatásai közül sok zsákutcába vezetett, ám most újabb remény csillant fel: az őssejtek terápiás célú alkalmazása.

Igen biztatóan alakult a közelmúltban az őssejtek kutatása, nem véletlen, hogy az Európai Unió is kiemelt kérdésként kezeli az innovatív gyógymódok között. A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában most az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus közel 162 millió forintos támogatásával különleges fejlesztésbe fogtak.

A projekt célja, hogy kidolgozzák egy olyan terápiás eljárás alapjait, amellyel pótolni lehet az elpusztult endotélsejteket. Ezek azok a sejtek, amelyek vékony hártyaként vonják be ereink falát. A tervezett laboratóriumi vizsgálatok során emberi csontvelőből nyernek ki őssejteket. Ezekből állítanak elő endotélsejteket és azt vizsgálják, hogyan viselkednek ezek új környezetükben. A debreceni kutatók az Oslói Egyetemi Kórház Immunológiai Intézetével együttműködésben dolgoznak, így kölcsönösen fel tudják használni egymás tapasztalatait.

A szakemberek bíznak benne, hogy információt kapnak arról, hogy a különböző sejtek hogyan segítik az érképződést. A leghatékonyabb őssejttípusokat súlyos perifériás érrendszeri betegségben szenvedő betegek kezelésére kívánják felhasználni.

A kutatás eredményei mérföldkövei lehetnek a biztonságos gyógymód kidolgozásának, ami Európa-szerte segíthet a PAD-ban szenvedő betegeken: elkerülhetővé teheti vagy késleltetheti a végtagok amputációját vagy akár az elhalálozást is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.