Jön a húsvét! Amit a tojásfestésről tudni érdemes

Tanácsok húsvéti tojás festéséhez, tárolásához

Tojásfelhasználás előtt és után mindig mosson alaposan kezet meleg vízzel és szappannal.

2008.03.11 17:53MÉBIH

Tojásfőzéshez mindig friss tojást használjon. A tojás frissességét vízbe merítéssel könnyen ellenőrizheti. A friss tojás lesüllyed, az állott tojás fent lebeg. Repedt, szennyezett tojások nem alkalmasak tojásfestéshez.
 
Főzze a festeni kívánt tojásokat (tojásfehérjét és sárgáját egyaránt) keményre. A főtt tojásokat gyorsan hűtse le, folyóvíz alá tartva vagy hideg vízfürdőbe helyezve. 

Tojásfestéshez kizárólag hivatalos árusítóhelyről beszerzett tojásfestéket (élelmiszerszínezéket), vagy természetes színezőanyagokat (pl. áfonya, hagymahéj, cékla, vöröskáposzta, ibolya, kurkuma, szeder) használjon. Textilfestéket, egyéb festékeket tojásfestésre nem szabad használni. 


Tojásfesték vásárlásakor mindig ügyeljen a termék minőség-megőrzési idejére és a csomagolás épségére. Lejárt, sérült csomagolású készítményt ne vásároljon meg.

A festett, főtt tojás 5˚C fokon vagy alacsonyabb hőmérsékleten hűtőben egy hétig eltartható. Az így tárolt festett tojás elfogyasztható. Húsvéti tojások elrejtésekor kellő körültekintéssel járjon el. Kerülje azokat a rejtekhelyeket, ahol a tojás szennyeződhet (baktériummal, vegyszerekkel, stb.).
 
A főtt, festett tojást legfeljebb két óráig tárolja hűtés nélkül. Ha ez nem valósítható meg, javasolt a festett tojást dekorációnak, és nem élelmiszernek tekinteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.