Vírusfertőzés a háttérben

Megfázás nyáron

A nyári hónapokban a nap kellemesen, olykor forrón süt. Egyszerre csak azt vesszük észre, hogy orrunk folyik, tüsszögünk, majd megfájdul a torkunk, és égő érzés jelentkezik a garatban.

2010.07.16 11:36nestle.hu

Megfájdul a fejünk, elromlik a közérzetünk. Semmi kétség: megfáztunk. De mindezt nyáron?
 
Nyáron a testünk rendszeresen ki van téve a hirtelen hőmérsékletváltozásoknak, ezért számos oka lehet a kisebb megfázásoknak. Ha sorra vesszük ezeket, rájövünk, hogy nem is olyan nehéz nyáron megfázni…

A kinti forróság után szinte vágyunk a légkondicionált helyiségekbe, a bevásárlóközpontokba, de a munkahelyünkön is előszeretettel kapcsolunk egy kis „hideget”. Az autóba beszállva magunkra engedjük a légkondicionáló vagy a ventilátor keltette hideg légáramlatot, vagy lehúzott ablakkal vezetünk. Esetenként bekebelezünk egy nagy adag fagyit, iszunk egy jéghideg üdítőt. Órákig pancsolunk a hideg vízben, ücsörgünk a nedves homokban a strandon.

Hogyan alakul ki a nyári megfázás?

A nyári megfázás kórokozóinak a magas hőmérséklet ideális. Amit sokan nem tudnak: a nap ugyan felmelegíti a testünket, a vele járó UV sugárzás, amelynek nyáron szervezetünk nagyobb mértékben van kitéve, ugyanakkor gyengíti az immunrendszerünket.

Mi okozza a nyári megfázást?

Általában ugyanúgy vírusfertőzés okozza, mint az őszi vagy a téli megbetegedéseket. Ellentétben azonban a hideg, nyirkos időszakra jellemző fertőzésekkel, a nyári megfázások kevésbé veszélyesek, és csak a legritkább esetben járnak lázzal.

A hideg levegő hatására bőrünk lehűl, az erek összehúzódnak, romlik a vérkeringés, s a szervezetünk „stresszként” éli meg az egyébként kellemes, hűs szellőt is.

A klimatizált levegő miatt kiszáradt orrnyálkahártyán bejutó kórokozók könnyedén ledönthetnek a lábunkról. A nyálkahártyákon túl különösen a fej, a nyak és a tüdő területén vannak olyan „gyenge pontok”, amelyek ilyenkor könnyebben átengedik a kórokozókat.

Hogyan védekezhetünk a megfázás ellen nyáron?

-  Kerüljük a túl erős UV sugárzást! Ez azt jelenti, hogy a legforróbb időszakban (déli órák) soha ne menjünk ki a napra. Árnyékban is mindig krémezzük be magunkat, mert a leégés nemcsak a bőrnek árt, hanem az immunrendszernek is.
   
-  Kerüljük a huzatot, a klímaberendezések túlzott használatát, mert kiszárítják a nyálkahártyákat, s így szabaddá válik az út a vírusok számára. A klimatizált és a szabadtéri levegő között a hőmérsékletkülönbség ne legyen 6 foknál nagyobb.
   
.  Ha nagyon hideg helyiségbe kell betérnünk, előtte próbáljuk meg a testünket lehűteni, vagy vegyünk magunkra kendőt, kabátkát.
   
- Ne fogyasszunk hideg üdítőket, inkább szobahőmérsékletű italt kérjünk.
   
-  Erősítsük immunrendszerünket, mozogjunk, de a nagy hőségben kerüljük a megterhelő sportolást. Viseljünk könnyű, laza ruházatot!

A nyári megfázás kezelése

Mivel a tünetek rendszerint enyhék, pár nap alatt el is múlnak. Ezen időszak alatt azonban pihenjünk sokat félárnyékban, a gyermekeket pedig ne engedjük rohangálni, úszni. Fontos a bő folyadékfogyasztás és a vitaminok szedése, láz esetén pedig a megfelelő lázcsillapítás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.