Higiénés szabályok

Védelem a megfázás ellen

Vége a nyárnak, jön a hűvös, szeles, esős idő, kezdődik a megfázás- és influenzaszezon. Összeszedtünk néhány jótanácsot, valamint a legjobb immunrendszer-erősítő tippeket, melyekkel elkerülheti a fertőzéseket. A legfontosabbak: a higiénia, a helyes táplálkozás, a mozgás és a kielégítő alvás.

2008.09.22 11:46WEBbeteg

Ha egészen biztosra akar menni, kerülje a tömeget: a tömött lifteket, tömegközlekedési járműveket - amennyiben módjában áll. Egy teli váróterem valóságos Kánaán a kórokozók számára. 

Naponta többször mosson kezet vízzel és szappannal! A vírusok, baktériumok ugyanis a beteg emberekről a különböző tárgyakra, ezáltal pedig a más emberekre jutnak. Mindig tiszta papírzsebkendőt használjon! Lehetőleg hordjon magánál, s csak "végső esetben" kérjen mástól. 

A textilzsebkendőt felejtse el! Rendszeres időközönként tisztítsa meg a munkahelyi tárgyakat (a kilincset, telefonkagylót, villanykapcsolót, kávéfőzőt)! Erre a célra szinte minden drogériában, bevásárlóközpontban kaphatók különböző fertőtlenítő kendők. 

Nyilvános vécé használatakor kézmosás után a csapot tiszta zsebkendővel, papírtörlővel zárja el. Szelőztessen alaposan és rendszeresen munkahelyén, így megszabadulhat a szoba levegőjében lévő kórokozók nagy részétől, és elkerülheti, hogy kiszáradjon a nyálkahártyája, mely könnyű zsákmány lehet a vírusoknak. 

60 év felettiek (idős-, gondozóotthonok lakói), krónikus betegségben szenvedő felnőttek és gyerekek évente oltassák be magukat (különböző betegségek, influenza, stb. ellen) szakemberrel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.