Szivacsot mellrákra

Tengeri szivacs segít a mellrákos betegeken

Egy tengeri szivacsból származó hatóanyagról kiderült, hogy meghosszabbítja a túlélést azoknál a nőknél, akik emlőrákja kiújult vagy áttétet adott, és már túl vannak a szokásos tumorterápiákon.

2010.06.07 18:30MTI

A tengeri szivacsokban természetesen megtalálható eribulin nevű vegyületet másolták le, és szintetikusan állították elő a kutatók, akik eredményeikről a Klinikai Onkológusok Amerikai Társaságának chicagói éves konferenciáján számoltak be vasárnap. Az anyag a sejtosztódás akadályozásával éri el hatását.

A szer randomizált, nemzetközi kipróbálása során a brit kutatók 762 páciens túlélési arányát elemezték, akiket vagy eribulinnal, vagy más terápiával kezeltek. A klinikai teszt eredménye szerint az új hatóanyaggal kezelt, előrehaladott állapotban lévő rákbetegek átlagos túlélési ideje 2,5 hónappal hosszabb volt, mint a többieké.

"Mostanáig nem létezett standard kezelés az ilyen előrehaladott mellrákban szenvedő nőknek. Azok számára, akik már minden korábban elismert kezelést megkaptak, ezek ígéretes eredmények" - nyilatkozta a tanulmányt vezető Christopher Twelves.

A nagy-britanniai Leedsben, a Molekuláris Orvoslás Intézetében működő klinikai rákkutató csoport vezetője hangsúlyozta, hogy megállapításaik szerint az eribulin alkalmazása új, hatékony módszer a sokféle kezelésen átesett, áttétes emlőtumorban szenvedő nők számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.