A leggyakrabban előforduló ráktípus

Fókuszban a mellrák: újabb öt genetikai tényező

Öt új, gyakran előforduló genetikai tényezőt találtak brit kutatók, amelyek kapcsolatba hozhatók az emlőrák kifejlődésének nagyobb kockázatával.

2010.05.10 09:24MTI

Douglas Easton, a Cambridge-i Egyetem munkatársa vezetésével zajlott a mellrákos páciensek eddigi legnagyobb, genomszintű elemzése, amelyben 16 536 érintett géntérképét vizsgálták át. Öt új génvariációt találtak a korábban megismert 13 génváltozaton felül, amelyek jelenléte növeli az emlőtumor kialakulásának kockázatát azoknál, akik az adott módosulatot hordozzák.

Mint Easton és kutatócsoportja a Nature Genetics című szakfolyóiratban vasárnap ismertette, a génvariánsok jelenléte a mellrákos esetek mintegy 8 százalékában ad magyarázatot a kockázatnövekedésre. Néhány sokkal ritkábban előforduló, ám nagy kockázatú gén felelős a mellrák kockázatának további 20 százalékáért. A fejlett országokban az emlőtumor a leggyakrabban előforduló ráktípus a nők körében, évente mintegy félmillió érintett hal meg.

A családi halmozódás jól ismert kockázati tényezője a betegségnek: egy közeli hozzátartozónál felbukkanó emlődaganat nagyjából megkétszerezi az átlagoshoz képest annak valószínűségét, hogy az adott nőnél is jelentkezik a betegség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.