Tehéntejstop a légúti betegségek ellen!

Embergyermeknek igazi anyatejet!

Minden anyuka rémálma a beteg gyerek, aki nem kap levegőt, mert elöntötte a nátha, a köhögős kisbaba, az allergiás tüsszögő.

2013.04.09 04:46medikids.hu


Mindez nem csak a baba számára rossz, hanem az egész családot megterhelő feladat, hiszen, ha a baba beteg, az állandó orrszívásban, ápolásban a szülők is nagyon elfáradnak és bizony, akár a családon is gyakrabban végig megy a baba betegsége.

Azt minden édesanya tudja, hogy a gyenge immunrendszer legjellemzőbb tünete, hogy a baba egyre gyakrabban betegszik meg és nehezen lábal ki a betegségekből. Ahhoz, hogy a pici belső védelme erősödjön, nem szabad elfeledkeznünk a megfelelő táplálásról, melynek természetesen első és legfontosabb eleme az anyatej!

Hazai felmérések szerint a magyar anyukák 60 százaléka kizárólag anyatejjel táplálja babáját 6 hónapos koráig, amely gyermekorvosok és védőnők szerint is kimagasló eredmény a többi európai országhoz képest.

Azonban 6 hónapos kor után még mindig jelentős azoknak az anyukáknak az aránya, akik anyatej hiányában tehéntejet adnak a babájuknak, annak ellenére, hogy a tehéntejet 1 éves kor alatt szigorúan tiltják gyermekorvosaink. Nagy molekulájú fehérje tartalma nehezen emészthető a pici számára, és a baba veséjét is megterheli.

Ezen kívül a tehéntej vitamin és ásványi anyag tartalma sem megfelelő egy 6-12 hónapos kor közötti babának. A vas az anyatejben és a tápszerben is megtalálható, ezzel szemben a tehéntej szinte semennyit sem tartalmaz, pedig szerepe nagyon fontos ebben a korban.

A baba tartalékai 6 hónaposan csökkennek, ezért a mamának kell gondoskodnia olyan táplálékról, mely biztosítja a fellépő hiányt. 6-12 hónapos kor között napi 5-8 dl anyatejjel biztosíthatjuk a baba vas igényének nagy részét.

Előfordul, hogy az édesanya már nem tud szoptatni, akkor az anyatejet tápszerrel pótoljuk, melynek vastartalma a baba igényeihez van alakítva. Ha tehéntejet adunk a picinek, akkor nem csupán számára emészthetetlen táplálékkal etetjük, de biztosan kialakul egy vashiányos állapot is.

Hosszútávon ennek nem csak vérszegénység, hanem az immunrendszer nagyfokú gyengesége is a következménye lehet. A korai tehéntej bevezetésének más veszélye is van, fokozza a tehéntejfehérje-allergia kialakulásának kockázatát is.

Kevesen tudják, de a tehéntejfehérje-allergia leggyakoribb tünete (véres széklet) mellett az esetek kb. egyharmadában légúti tünetek formájában jelentkezik. Ide tartoznak: sokáig nem gyógyuló nátha, köhögés, visszatérő hörghurut, esetleg rendszeres kruppos rohamok.

A tünetek gyakran megnehezítik a gyermekorvos munkáját, hiszen az elhúzódó betegség mögött állhat a helytelen táplálás miatti immunrendszer gyengeség, de akár a már kialakult tehéntejfehérje-allergia is.

Így az immunrendszer gyengesége mellett az allergia kialakulása is gyakran a tehéntejnek róható fel.


Mindezt úgy tudjuk megelőzni, hogy a tehéntej adását legalább 1, de lehetőség szerint 2 éves korig is kitoljuk. Ha már nincs anyatej, a tápszer a legmegfelelőbb tejalapú táplálék a baba számára, melynek összetétele az anyatej mintájára készült.

A tápszer, bár szintén tehéntej alapú, összetételében már sokkal közelebb áll az anyatejhez, mint a tehéntejhez. Gyártása során a tehéntejet alkotóelemeire bontják és csak a baba számára értékes és hasznosítható alkotó elemeit tartják meg.

Szükség esetén kiegészítik olyan ásványi anyagokkal, vitaminokkal, rostokkal, melyekről tudjuk, hogy az anyatejben is megtalálhatóak.

Ezeken kívül egyes tápszereket ma már olyan rostokkal (oligoszacharidok) is kiegészítenek, melyek az anyatejben is megtalálhatók és a baba bélflórájában a jótékony baktériumokat táplálják.

Mivel az immunrendszerünk 2/3-a a bélrendszerben helyezkedik el, ezért ezeknek a rostoknak nagy szerepük van a baba védekezőképességének erősítésében már egészen újszülött kortól.

Azoknál a családoknál, ahol halmozottan fordul elő táplálék- vagy légúti allergia, azaz az egyik vagy mindkét szülő allergiás, a kisbaba táplálására a HA, azaz hipoallergén tápszerek fogyasztását javasolják a gyermekorvosok.

Ez annyiban különbözik a hagyományos tápszerektől, hogy a fehérje tartalma részben le van bontva, ennek hatására csökken az allergiás reakció kialakulásának esélye, de a már kialakult allergiát nem lehet kezelni vele! A hipoallergén táplálás lényege maga a megelőzés.

Ha már ebben a korban megelőzzük az allergia kialakulását, akkor talán a felnőttkori allergiától is megvédhetjük a gyermeket. Mai tudományos kutatások szerint ugyanis azoknál a babáknál, ahol 1 éves kor alatti valamilyen táplálék allergiát diagnosztizáltak, nagy eséllyel alakul ki felnőtt korban alsó légúti tünetekkel együtt járó allergiás megbetegedés.

Ezt a folyamatot szaknyelven „atópiás menetelés”-nek is nevezik.

A Medikids Gyermekgyógyászati Központ azért nyitotta meg kapuit, hogy olyan segítséget nyújtson, amely révén a beteg gyermek és családja is biztonságban érezheti magát. A szülő megoldást kaphatna gyermek problémáira és megfelelő válaszokat kérdéseire.

A Medikids csapatára az év mind a 365 napján számíthat. Ha a betegség súlyos, vagy a gyerek állapotát úgy ítélik meg szülei, hogy nem tud a rendelőbe elmenni, vagy nem tudják elvinni az orvoshoz, ki is hívhatják őket. A központ munkatársai hétfőtől péntekig reggel 8 és este 20 óra között, szombaton reggel 8 és délután 16 óra között várják hívását a +36-1-786-1652 -es telefonszámon, vagy hagyjon üzenetet online.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.