Főleg a nitrogén-dioxid veszélyes

Lombikbébi - Rontja a sikeres terhesség esélyeit a légszennyezés

A légszennyezést okozó anyagok magasabb szintje, különösen a nitrogén-dioxidé egy új vizsgálat szerint jelentősen ronthatja a lombikbébiprogramban (IVF) résztvevő nőknél a sikeres terhesség valószínűségét.

2010.04.24 12:00medipress.hu

Dr. Duanping Liao, a Penn State Egyetem Orvosi Karának járványtan professzora munkatársaival összesen 7403, első lombikprogramján résztvevő nő sorsát követte nyomon 2000 és 2007 között az Egyesült Államok keleti partvidékén.

„A légszennyezést már számos korábbi tanulmány összefüggésbe hozta a halálozással, a szívbetegségekkel és más krónikus állapotokkal, továbbá szoros kapcsolatot mutattak ki a gyulladással és a vérrögképződéssel is”
– mondta el Liao.

„Ezek a tényezők a termékenységet is befolyásolhatják.” A fosszilis tüzelőanyagok és a dízelolaj égése során nitrogén-dioxid és szálló por termelődik.

A romló levegőminőség IVF-re gyakorolt hatása függ a szennyező anyagoktól, azonban a nitrogén-dioxid és a szálló por következetesen csökkentette a sikeres terhességek számát.

Ezzel szemben az ózonszint emelkedése megnövelte a siker arányát, ennek magyarázata valószínűleg az, hogy ekkor a nitrogén-dioxid szintje csökken.

A kutatók jelenleg tovább vizsgálják a légszennyezés emberi szaporodásra gyakorolt hatását. A cikk a Human Reproduction folyóiratban jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.