1,5 százalékuk szült a terhesség 32. hete előtt

A mesterséges megtermékenyítés növeli a koraszülés kockázatát!

Egy nemrég végzett kutatás szerint nagyobb eséllyel lesz koraszülött gyermekük azoknak a pároknak, akiknek gyermeke valamilyen mesterséges megtermékenyítési eljárással fogant.

2010.03.23 12:48medipress.hu

Dán kutatók vizsgálatai szerint azok a nők, akik in-vitro megtermékenyítésen (IVF), vagy intracisztoplazmikus sperma beültetésen (ICSI) estek át, sokkal nagyobb eséllyel szülnek koraszülött gyermekeket, mint a többi anyuka.

Az 1989 és 2006 között végzett kutatásban összesen 20000 nő vett részt. Az IVF-en és ICSI-n átesett nők gyermekeinek 8 százaléka volt koraszülött és 1,5 százalékuk született a terhesség 32. hete előtt. Normál esetben a terhesség 40 hétig tart.

A Fertility And Sterility című lapban megjelent cikk szerint a hagyományos módszerrel fogant gyermekek mindössze 5 százaléka volt koraszülött, és 0,6 százalékuk született a terhesség harminckettedik hete előtt. A tudósok szerint az anyák korát, súlyát és káros szenvedélyeit figyelembe véve is jelentős tényező a megtermékenyítés módja.

Az IVF és ICSI eljárásokat laboratóriumi környezetben végzik, és mindkét módszer hormonstimulációval és mechanikai folyamatokkal jár együtt. "Ezek együttesen növelhetik a koraszülés esélyeit" - nyilatkozta Dr. Kirsten Wisborg, az Aarhus Egyetemi Kórház vezető kutatója.

"Egy másik lehetséges magyarázat, az eltűnő iker effektus, amelynek lényege, hogy a terhesség ikerterhességként kezdődik, ám a fejlődés korai szakaszát már csak az egyik magzat éli túl. A túlélő magzat pedig sokkal nagyobb eséllyel lesz koraszülött vagy fejletlen" - nyilatkozta Dr. Wisborg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.