13 millió koraszülés világszerte

Évente közel 13 millió gyermek idő előtt jön világra

Évente közel 13 millió gyermek idő előtt jön világra, közülük több mint egy millió egy hónapon belül meg is hal, jelentette vasárnap egy amerikai segélyszervezet.

2009.10.06 10:27medipress.hu

A probléma főként a fejlődő világ országait érinti. Afrikában és Ázsiában történik a koraszülések 85 %-a, de az Egyesült Államokban is 36 %-kal nőtt az esetek száma az elmúlt 25 év során, a March of Dimes nevű csoport kutatásai szerint.

A tanulmány a 37. terhességi hét előtt világrajött gyermekeket tekinti koraszülöttnek. Míg a fejlődő országokban főként az alultápláltság és az akadozó orvosi ellátás tehető felelőssé, az Egyesült Államokban a koraszülést inkább az okozza, hogy egyre több nő vállal terhességet 35 éves kor után és folyamodik mesterséges megtermékenyítéshez, állítják a szerzők.

"A koraszülés egy óriási, világméretű probléma, ami érzelmileg, testleg és anyagilag is hatalmas terheket ró a családokra, az egészségügyre és a gazdaságra.
” – mondta Jennifer Howse, a March of Dimes elnöke. "Csak az Egyesült Államokban évente 26 milliárd dollárba kerül a koraszülött kisbabák gondozása és a kapcsolódó költségek.” – mondta Howse. „Ha a világ vezető hatalmai komolyan gondolták az ENSZ Milleniumi Fejlődési Céljait a gyermekhalandóság és az anyai egészség fejlesztése kapcsán, akkor prioritást kell élveznie minden stratégiának és pénzügyi forrásnak, mely a koraszülöttség kapcsán felmerülő halálozást és károsodásokat célozza meg.” – tette hozzá.

Mario Merialdi, a WHO kiadványának egyik szerzője, a March of Dimes tanulmányának szerkesztője a jelentést a következőképp írta le: „Ez az első próbálkozás a probléma világszintű felmérésére.Első lépésként fontos az adatbázis kibővítése", és hozzátette, hogy a WHO pontosan ezt teszi jelenleg.

Egy másik gond, hogy nincs széles körben elfogadott meghatározása a koraszülésnek, mondta az Újszülöttek Életének Megmentése/az USA Gyermekeinek Megmentése csoport tagja, Joy Lawn.

"Legalább abban meg kell egyeznünk, hogy mely kisbabák számítanak koraszülöttnek.” – mondta Lawn. A szakember szerint a koraszülés okozta hosszú távú egészségkárosodással kapcsolatban is több adat gyűjtése szükséges.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.