Biztatóak az eredmények

Depresszió-specifikus akupunktúra segíthet a terhesség alatti depresszióban

Az Obstetrics and Gynecology című folyóiratban megjelent cikk szerint a depresszió-specifikus akupunktúra 20%-kal hatékonyabb a hagyományos akupunktúránál, illetve a masszázsnál. Eredményeink biztatóak - mondja Rachel Manber, a Stanford Egyetem professzora, hozzátéve, hogy az akupunktúrás protokollt külön erre a kísérletre tervezték.

2010.02.28 12:30medipress.hu

Dr. Shari Lusskin, a New York Egyetem pszichiátria professzora is pozitívan nyilatkozott eddigi tapasztatalataikról.

"Nagyszerű, hogy az alternatív orvoslás egyre inkább kezd a hagyományos medicina részévé válni, vizsgálatainkat azonban szükséges nagyobb esetszám mellett is megismételni, hogy biztosak lehessünk eredményeinkben. Természetesen az akupunktúra nem helyettesítheti a hagyományos terápiát."

Az állapotos nők közel 20 százaléka szenved depressziótól. Az állandó szomorúság, reménytelenség-érzés, szorongás és a jövendő anyaságtól való félelem általában 2 hétnél hosszabb ideig tart.

Sok leendő édesanya ódzkodik a gyógyszerszedéstől, ilyenkor lehetőség van pszichoterápiára.

Manber és csoportja 150, major depresszióval diagnosztizált, 12-30. hét közötti terhes nőt vizsgált 8 héten át: 52 nő esetében depresszió-specifikus akupunktúrát, 49 páciensnél hagyományos akupunktúrát alkalmaztak, a harmadik csoport pedig masszázsban részesült.

Eredményeik szerint a speciális akupunktúra alkalmazásakor mintegy 50 százalékos tünetcsökkenés volt észlelhető.

"Az általunk fejlesztett protokoll hatásos, ám ez nem jelenti, hogy az akupunktúra önmagában elégséges kezelés a terhességi depresszió során" –mondja dr. Laskin. A lényeg, hogy páciens és orvos közösen döntsenek az egyénre szabott kezelésről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.