A friss gyümölcsök enyhíthetik az asztmát
A feketeribizli mérsékli az allergiás eredetű asztma tüneteit
A feketeribizliben található természetes anyagok enyhítnek bizonyos asztmás légzési nehézségeket - állítja egy Új-Zélandi kutatás.
2010.04.16 16:27orvostkeresek.huKutatók egy vizsgálat során azt találták, hogy a feketeribizli mérsékli az allergiás eredetű asztma tünetei. Laboratóriumi kísérletek során azonosították azt az összetevőt, amely növelte a szervezet természetes védekezőképességét a gyulladással szemben – a pontos hatásmechanizmusokat egyelőre vizsgálják.
Az epigallocatechin, ismert antioxidáns, gátolja a tüdőszövet gyulladásának kialakulását, és fő alkotórésze a feketeribizliben található proanthocyanidin-nek, amely szintén pozitív hatással van az említett folyamatra. Amikor a tüdőbe allergének kerülnek, akkor a szervezet természetes válasza, hogy megtámadja az azonosított idegen elemet. Erre viszont egyes érzékeny szervezetek hosszantartó gyulladással reagálnak.
A friss zöldségek és gyümölcsök válogatott alkotórészei együttesen viszont képesek pozitívan befolyásolni a szervezet öngyógyító mechanizmusát. A kutatók szerint az epigallocatechin erősíti a természetes immunválaszt és egyidejűleg csökkenti a gyulladást. Ezek a hatások különböznek a más gyulladás-csökkentő összetevők, például az anthocycanin hatásaitól, amelyek szintén gazdagon megtalálhatók a feketeribizliben.

„Izgalmas áttörést jelent, ha megtaláljuk azokat a természetes hatóanyagokat, amelyek mérsékelhetik az allergén kiváltotta gyulladást, és hatásosak az immunrendszer erősítésében is. Tovább kell kutatnunk, hogyan hatnak ezek az anyagok, és hogyan lehetne a táplálkozással további alternatívákat nyújtani az asztmában és más allergiás eredetű betegségekben szenvedőknek, a gyógyszeres kezelés mellett.” – nyilatkozta a kutatás vezetője.
Az Új-Zélandi Plant & Food Research's Food Innovation vizsgálataiban a zöldségek, a gyümölcsök, a gabonafélék és a tengeri élőlények egészségvédő hatásait kutatja, és azt, hogy hogyan lehet a leghatékonyabban felhasználni azokat.
Az élelmiszer-ipari vállalatok is egyre inkább felismerik, hogy nő az igény az egészség fenntartásának természetes módjai iránt. Az már most bizonyos, hogy friss, nyers vagy kíméletesen feldolgozott táplálék jótékony hatással van a szervezet természetes védekezőképességére.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 14:43 NAÜ - Nincs bizonyíték arra, hogy Irán atombombán dolgozna
- 12:33 Tömegsír egy apácák által működtetett anyaotthonnál - közel 800 gyermek holttestét rejtheti egy szennyvíztározó
- 10:04 Újraélesztettek egy két hónapos csecsemőt Fejér vármegyében
- 8:41 Óriási vihar csapott le a horvát tengerpartra - videó
- 6:40 Az EU továbbra sem ismeri el a Krím és Szevasztopol orosz annektálását
- 22:38 Ukrán légierő: többen meghaltak és megsebesültek az éjjeli légitámadásban
- 20:37 Az autóbuszokon letölthető, ingyenes digitális könyvekkel népszerűsíti az olvasást a madridi önkormányzat
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06