A túlsúly növeli az asztma kockázatát

Az alma típusú nők hajlamosabbak az asztmára

Az alma-típusú nőknek, akiknek a derékbősége több, mint 88 cm, nagyobb az esélyük arra, hogy asztmásak lesznek, akkor is, ha a testsúlyuk normális - állítja egy új tanulmány.

2009.08.28 11:22medipress.hu

Az közismert, hogy a túlsúly növeli azt asztma kockázatát, de a Berkeley-i Észak-Karolina Rákközpont új tanulmánya szerint különösen az a súly lehet fontos, amit a nők a hasukon cipelnek. A tanulmányhoz a kutatók 88 304 tanárnő és iskolai adminisztrátor adatait elemezték. Azt találták, hogy a túlsúlyos nők körében 40 %-kal volt gyakoribb az asztma, mint a normal súlyúaknál.

Az elhízott nők esetében kétszer magasabb volt az esélye az asztmának, az extreme módon elhízottak esetében pedig több, mint háromszoros. Az is kiderült, hogy a normal súlyú, de deréktájon vaskosabb nők kockázata szintén magasabb, nagyjából háromszoros, mint a derékban vékonyabbaké. A testtömeg-indexet (BMI) széles körben használják a túlsúly megállapítására. Néhány tudós azonban úgy véli, a derékbőség mérése sokkal hasznosabb lehet, mert az sokkal pontosabban jelzi, hogy mennyi zsír rakódik le a belső szerveken.

A zsigeri zsírréteg anyagcsere szempontjából különbözik a test más részein található zsírrétegtől, így eltérő hatása lehet az egészségre is. "A belső szervek zsírrétege sokkal aktívabb az anyagcsere szempontjából, olyan anyagokat termelhet, melyek gyulladást okozhatnak. A gyulladás pedig kapcsolódhat az asztmához.” – idézte a BBC Julie Von Behren szerzőt. A tanulmány a Thorax című folyóiratban jelenik meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.