Kanada csak köhög, de nem asztmás

Az asztmás esetek egyharmada nem is asztma

Az asztmás kanadaiak egyharmadát valószínűleg tévesen diagnosztizálta asztmásnak orvosuk, olvashatjuk egy kedden megjelent tanulmányban, mely a fejlett országokban a nem megfelelően elvégzett vizsgálatokat okolja az asztmás esetek számának ugrásszerű növekedéséért.

2008.11.19 18:20medipress.hu

„Az orvosuk által asztmával diagnosztizált emberek közel harmada valójában nem is asztmás” – állítja a Canadian Medical Association Journal (CMAJ) folyóiratban megjelent tanulmány.

„Az eredmények azt sugallják, hogy a fejlett országokban, így Kanadában is túldiagnosztizálják az asztmát.”

Ezek szerint világszerte emberek milliói szedik a költséges gyógyszereket és változtatnak életmódjukon feleslegesen, hogy kezeljék ezt a krónikus betegséget, amely során az allergénekre, hideg levegőre, testmozgásra vagy érzelmi stresszhelyeztre a légzőrendszer hirtelen szűkülettel reagál.

1980 és 1994 között az asztma előfordulása Kanadában és az Egyesült Államokban 75 százalékkal nőtt. 2005-ben a Kanadai Statisztikai Hivatal szerint a 12 évesnél idősebb kanadaiak 8,3 százalékánál diagnosztizáltak asztmát. 2007-ben 3,4 millió alkalommal írták fel receptre a legnépszerűbb asztmagyógyszereket, ezek összesen közel 329 millió kanadai dollárba (mintegy 5,7 trilliárd Ft) kerültek, jelentette az IMS Canada.

A legfrissebb adatok szerint világszerte 300 millió ember szenved asztmában, a becslések szerint ez a szám 2025-re 400 millióra emelkedik. A kanadai kutatók szerint mind a tünetek, mind a diagnózisok az utóbbi időben gyakoribb előfordulása a betegség szélesebb körben való ismertsége miatt van, továbbá részben a gyógyszeripar új asztmagyógyszerekről szóló hirdetései is szerepet játszhatnak.

A tanulmányban 540, asztmával diagnosztizált embert egy vizsgálatsorozatnak vetettek alá, amelyekből kiderült, hogy harmaduk nem is szenved a betegségben. Az eredmények alapján a tudósok úgy becsülik, az asztmával diagnosztizált kandaiak kevesebb, mint felénél végezték el a légzésfunkciót mérő spirometriás vizsgálatot.

Ez a vizsgálat az egyik leghatékonyabb az asztma és más légzőszervi betegségek kimutatásában, ám igen drága és időigényes. A nem kielégítő vizsgálat „elfogadhatatlan” - írta Matthew Stanbrook, a CMAJ főszerkesztő-helyettese és Alan Kaplan, a Kanadai Családorvosok Szövetsége Légúti munkacsoportjának vezetője a folyóirat honlapján egy szerkesztőségi kommentárban.

Egy orvos, aki anélkül kezeli a magas vérnyomást, hogy megmérné azt, vagy a magas koleszterinszintet annak mérése nélkül, nem adja a tőle elvárt szabályszerű kezelést. Az asztma kezelése előzetes spirometriás vizsgálat nélkül nem különbözik ettől.

Az orvosok megjegyezték, hogy az asztma tüneteinek csökkentésére adott inhalációs szteroidok összefüggésbe hozhatók a szürke- és zöldhályoggal, valamint a csontritkulással is.

Továbbá, a kanadai Egészségügyi Minisztérium arra is figyelmeztet, hogy egyes asztmagyógyszerek szedése esetén megnő a halálozás kockázata.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.