A túlzott higiénia káros is lehet

Tetvekkel tehet az asztma ellen?

Brit tudósok nemrég állatkísérletek során bizonyították, hogy a legtöbb tetvet hordozó egerek immunrendszere jóval békésebb, mint a fertőzés nélküli állatoké. A tudósok szerint kutatási eredményeik nagy jelentőséggel bírnak az asztmás és allergiás betegekre nézve.

2009.04.26 09:30medipress.hu

A BMC Biology című szaklapban publikált kutatási eredmények alátámasztani látszanak a túlzott tisztaság elméletét, amely szerint az asztma és más allergiás megbetegedések a hipoallergén környezetnek köszönhetők, amelyben az immunrendszer az olyan ártalmatlan anyagokra, mint a virágpor és az állatszőr is túlérzékenyen reagál.

A túl tiszta környezetben az immunrendszer nem megfelelő fejlődése miatt az immunsejtek abnormálisan reagálnak az allergénekre.

A Nottingham Egyetem kutatói Joseph Jackson vezetésével a vadon élő egerek immunrendszerét hasonlították össze a laboratóriumi környezetben nevelkedett egerekével.

Vizsgálati eredményeik szerint a Polyplax serrata (tetű) nevű parazitával fertőzött rágcsálók immunrendszere sokkal kevésbé ingerelhető (így kevésbé hajlamos a túlérzékenységre), mint a laboratóriumi egereké.

A parazita valószínűleg mikrobák és nyál segítségével képes az immunrendszer elnyomására.

"Az immunrendszer az elszenvedett fertőzésekből való felgyógyulás után fejlődik és erősödik - írják a kutatók - Ha azonban egy nagyrészt tiszta és hipoallergén környezetben élünk, immunrendszerünk nem képes megfelelő védelmet kiépíteni, és már a legapróbb ártalmatlan anyagokra is túlérzékenyen reagál."


A tetvesség embereknél sem ritka, de az emberi tetvek más állatfajokat nem támadnak meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.