Kutatás a kutatásról

Az autizmus és a csecsemőkori oltások kapcsolata

Az Egyesült Államokban még mindig sokan hiszik azt, hogy az autizmus kialakulásának van köze a csecsemőkori oltásokhoz.

2010.03.17 11:54medipress.hu

Egészen pontosan minden negyedik szülő véli úgy, hogy a védőoltások kialakíthatnak autizmust. A hiedelem onnan ered, hogy pár évvel ezelőtt, egészen pontosan 1998-ban brit kutatók kimutatták egy kísérlet során, hogy a két tényező között összefüggés van, ám az már sajnos sokkal kisebb hírverést kapott, hogy nem sokkal az eredmények nyilvánosságra hozatala után a munkát olyan komoly, és megalapozott kritikák érték mind a módszertant, mind pedig a vizsgált mintát tekintve, amelyek egyértelművé tették, hogy a britek elemzései egyáltalán nem fedik a valóságot.

Kutatás a kutatásról

Most Dr. Gary Freed, a Michigani Egyetem munkatársa végzett egy igen rendhagyó kutatást 1552 gyakorló szülő megkérdezésével. A munka rendkívülisége, hogy egy fals eredményeket adó kutatással kapcsolatosan még soha nem végeztek hasonló felmérést, és sajnos az eredmények is meglehetősen meglepőek voltak: a szülők több mint 25 százaléka véli úgy, hogy a csecsemőkori oltásoknak közük lehet a később kialakuló autizmusban is.

Dr. Freed azonban mindehhez hozzátette az Associated Press hírügynökségnek nyilatkozva, hogy a rossz arány ellenére a megkérdezettek 90 százaléka meg van győződve arról, hogy az oltások hasznosak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.