Lista a legfontosabbakról

2009 legfontosabb vívmányai közt az autizmus kutatása

A Time, a Discover és a Science című szaklapok nemrég összeállították a 2009-es év legfontosabb egészségügyi eredményeinek listáját.

2010.01.06 09:43medipress.hu

A listán szerepel többek között az eddigi legnagyobb, az autisztikus spektrum zavarokkal kapcsolatos genetikai kutatás, valamint a veleszületett vakság visszafordítását célul kitűző génterápiás módszer is.

"Kutatóink és orvosaink a bioegészségügy legvégső határait feszegetik - nyilatkozta Dr. Philip R. Johnson, a Philadelphia Gyermekkórház vezető tudományos kutatója, az autizmussal kapcsolatos kutatás vezetője - Nagyon büszkék vagyunk a tavaly elért eredményeinkre, és szeretnénk, ha ebben az évben is folytathatnák az eredményes munkát." Az eddigi legnagyobb, az autisztikus spektrum zavarokat (ASD) kutató genetikai tanulmány végén a tudósok olyan DNS variánsokat azonosítottak, amelyek az ismert ASD esetek 15 százalékáért felelősek.

A kutatás részletes leírása a Nature című szaklap áprilisi számában olvasható. Októberben, a Philadelphia Gyermekkórház és a Pennsylvania Orvosi Egyetem tudósai génterápiával (ami mindössze egyetlen injekcióból áll) sikerrel javították öt Leber-féle veleszületett vaksággal (LCA) élő gyermek és hét felnőtt állapotát.

Az LCA egy ritka öröklött vakság. Mindhárom magazin kiemelkedőként említi a fenti két tudományos eredményt, sőt, a Discover magazin egyenesen a genetikus orvoslás új aranykorának kezdetének nevezte az LCA génterápiát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.