Az autizmus kétéves kor előtt felgyorsul

Agyi elváltozást találtak az autizmus hátterében

Az autista gyerekeknél többnyire kiterjedtebb az érzelmek kifejezéséhez és az arcfelismeréshez kapcsolódó agyi terület, az úgynevezett amigdala, mint a nem autistáknak - állapították meg amerikai kutatók.

2009.05.05 11:32MTI

A tanulmányban - amely az Archives of General Psychiatry című szaklap májusi számában jelent meg - 50 autista és 33 nem autista gyerek agyáról készült mágneses rezonanciás (MRI) felvételeket hasonlítottak össze. A letapogatást a gyerekek két-, majd négyéves korában végezték el. A vizsgálatot irányító Észak-Karolinai Egyetem kutatói megállapították, hogy a kontroll csoportban lévő gyerekekhez képest az autistáknak nagyobb valószínűséggel volt megnagyobbodott amigdalájuk.

"Az autizmusnál kétéves kor előtt felgyorsul az amigdala növekedése, és végig megnagyobbodva marad a korai gyermekkorban" - írta Matthew Mosconi kutatásvezető, hozzátéve, hogy az aránytalanul megnövekedett amigdala még négyéves korra is jellemző volt. A kutatók később megfigyelték a gyerekek viselkedését, és azt tapasztalták, hogy akiknél az amigdala megnagyobbodott, azok nehezebben követték más emberek pillantását, és képtelenek voltak figyelmüket másokra fordítani.

A mágneses rezonanciás készülékekkel végzett vizsgálatok eredménye alátámasztotta a szakemberek korábbi megfigyeléseit, amelyeket egyebek közt boncolásokból nyertek, és arra utaltak, hogy az autizmus kapcsolatban áll a megnövekedett agytérfogattal.

Az amigdala agytérfogathoz viszonyított aránytalan megnagyobbodása azért fontos jelzés, mert az agy limbikus rendszerének e területe kritikus szerepet játszik a csecsemőkor végén az arckifejezésekhez kapcsolódó érzelmek elsajátításában, valamint abban, hogy milyen információk jutnak el az agy kérgi területeire valamely esemény érzelmi jelentőségéről. Mindez alapvetően befolyásolja a gyerek külvilággal kialakuló kapcsolatát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.