Ne hagyjuk túlnőni!

Amikor a stressz az úr...

Stressz, stressz, stressz. Ne legyintsenek! Korántsem "úri betegség", ahogyan ezt korábban elterjedt a köztudatban. A stresszt a rohanó világunknak köszönhetjük, és szinte kivétel nélkül kap mindenki egy szeletet belőle.

2010.03.10 19:05ma.hu

A stressz önmagában nem egy hagyományos értelemben vett betegség. Inkább egy tünet, amely egy komoly betegségsorozat előfutára. Oka egyértelműen a rohanó világunkban keresendő, bármennyire is közhelyként hangzik. Amikor azon kattog az agyunk, hogy határidőre teljesítsünk, hogy odaérjünk a gyerek előadására, hogy mindenkinek megfeleljünk- időnként úgy érezhetjük, hogy felemésztenek bennünket a hétköznapok.

Lassítani kell, ez egyértelmű. Leépíteni a tornyosuló feladatokat és befelé figyeljünk: magunkra. A stressz megjelenése szinte szabályszerűen maga után vonja a depressziót és a különböző idegi eredetű betegségeket is. Világossá kell tennünk saját magunknak, hogy szervezetünk tűrőképessége is véges, ezért idejében lassítani kell. A felsorolt betegségek szinte bevonzzák a káros szenvedélyeket is: a dohányzás , drogfüggőség, a mértéktelen alkoholfogyasztás is idő előtt építhetik le szervezetünket.

Ördögi kör ez, kitörni belőle csak segítséggel, vagy óriási akaraterővel, vagy a kettő együttesével lehet. A felgyorsult világot követni- nem egyszerű feladat. Persze mondhatnánk ilyenkor, hogy állítsuk meg a gépezetet és szálljunk ki belőle, de ez lehetetlen. Létfenntartásunk érdekében dolgoznunk kell, emiatt nem tehetjük meg, hogy kivonjuk magunkat a forgalomból.

Ha szakad ama bizonyos cérna...

A mobiltelefonok, hipergyors internet, e-mail világában csak kapkodjuk a fejünket. Az információk szinte nyakon öntenek bennünket, talán nem túlzás azt állítani, hogy nap végére felrobban a fejünk a zsongástól. A televízióból, internetről ömlik ránk a világ, gyakorlatilag kilapult minden- nagyon kevés dolog van, ami még nem került felszínre. A reklámokról ne is beszéljünk, szinte agymosásként hatnak ránk- megmondják mit együnk, mit igyunk, mit viseljünk. A pénz mozgat mindent és mindenkit, az ember természetétől fogva a vadászösztönnel működik, ezért máris kezdődik elölről a vörös kiskakas meséje.

Honnan tudjuk meg, hogy stresszesek vagyunk?


Korántsem egyértelmű megállapítani. Amikor a szervezet kilendül a nyugalmi állapotból, fokozottan reagál az ingerekre, akkor stresszes állapot alakul ki. A tünetek közé tartozik a folyamatos idegeskedés, türelmetlenség, ingerültség, az immungyengeség- ezáltal a gyakori betegeskedés, és nem ritkán a hajhullás illetve a különböző bőrbetegségek is.

A stressz felgyorsítja az öregedés folyamatát is: sokszor szoktuk is mondani, hogy beleőszül valaki a gondokba, vagy a szem körüli ráncokat ennek és annak köszönhetjük. Az állandó stressz alatt élő nők bizonyítottan tíz évet is öregedhetnek. Agresszív stresszes, a legrosszabb kombináció. Tudnivaló, hogy a feszültség erőszakot szül, hiszen lelkileg sérülékenyebb a stresszes ember. Ha valaki nagyon felhergeli magát, nagyon nehezen tud lehiggadni, elszabadulnak az ösztönök. A stressz ezáltal összeomláshoz vezethet. Ha nem tudunk megküzdeni a stresszel, a monoton állapot depresszióba csaphat át. A depresszió maga után vonja a reménytelenség érzetét is. Nem tudunk ilyenkor összpontosítani, logikusan és következetesen gondolkodni.

Felemésztenek a mindennapok

Akkor meg majd azon fogunk aggódni, rágni magunkat hogy mit rontottunk el. A betegségek okát sokszor a lelkiállapottal hozzák összefüggésbe. Ha padlón vagyunk, akkor legyengül immunrendszerünk, és csak saját hajunkat húzva kerülhetünk ki ebből a mocsárból. A stressz az immunrendszerre fejti ki csöppet sem áldásos hatását. A kialakuló pszichoszomatikus betegségek olyan testi rendellenességek, amelyek létrejöttében az érzelmek központi szerepet játszanak.

A betegség egyfajta jelzés, amely lelkünk állapotát tükrözi és figyelmeztet a lélek ápolására. A lelki betegségek szív- és érrendszeri megbetegedéseket, magas vérnyomást, szívinfarktust, érelmeszesedést okoznak. Napjaink „sztárbetegségeit”, az influenzát és az allergiát is a stressz váltja ki. A másik fontos terület, ahol a folyamatos stressz komoly károkat okoz, az az immunrendszer, tünetei: állandó idegeskedés, türelmetlenség, ingerültség. A bajt azzal is tetézzük mi magyarok, hogy a dohány- és alkoholfogyasztásban, az öngyilkosságban a statisztikák élén állunk. Az emberek úgy érzik, hogy szükségük van valami „gyorsítóra”, ami segíthet elviselni a szürke hétköznapokat.

Hogy hogyan előzhetjük, vagy kezelhetjük házilag a stresszt?

Először is elemezzük magunkban őszintén a helyzetet. Fel kell készíteni magunkat a lehető legrosszabb dologra, és ha ez megtörtént, akkor dolgozzunk ki egy tervet ennek elviselésére- már ha bekövetkezne a legrosszabb rossz. Ha elfogadtuk legrosszabb rémálmunkat, ami azért nem kis feladat, fordítsuk arra minden energiánkat, hogy a lehető legjobb formánkat hozzunk a legkegyetlenebb helyzetben is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.