A rossz párkapcsolat 3 intőjele

Minden rendben van a párkapcsolatában?

Nagyon szép lenne, ha előre tudni lehetne, mikor kezd széthullni egy kapcsolat - lehetőleg, még mielőtt túl késő lenne. Szerencsére erre azért van lehetőség, ha a párkapcsolatunkat nyitott szemmel szemléljük.

2010.02.26 20:06

Néhány változtatással, némi igyekezettel a kapcsolat újra a régi vágányra állítható, a kegyetlen végkifejlet elkerülhető.

A következőkben három figyelmeztető jelről olvashat, amelyek közlik, ha egy párkapcsolat már nem olyan, mint amilyennek lennie kellene.

1. intő jel: A pár eltávolodik egymástól

A szakítás egyik leggyakoribb oka, hogy az egyik partner elkezd eltávolodni a másiktól. Mellékesnek tűnik, de kevés dolog van, ami jobban fájna, mint az, hogy akit szeretünk, nem vesz tudomást rólunk – függetlenül attól, hogy érzelmi, vagy fizikai távolságtartásról van-e szó.

A gyógymód: Kezdjük el lebontani a falat, ami közénk épült

Csak el kell dönteni, hogy meghallgatjuk partnerünk válaszait, és hogy újra időt és érzelmeket áldozunk a kapcsolatra. Kezdjük el lebontani a falat, ami közénk épült – tégláról téglára haladva.

Nézzünk a partnerünk szemébe, miközben szól hozzánk (akkor is, ha nem pont azt mondja, amit az adott pillanatban hallani szeretnénk). Minden napra jusson fizikai kontaktus (még ha nem is áll többől, mint kézen fogni a másikat), és valljunk színt a kapcsolat mellett.

2. intő jel: Tüzet tűzzel

A pároknál, melyek a veszekedések folyamán a „te is úgy, én is úgy” elvet vallják, folyamatosak lesznek a meleg helyzetek. A sértő szavak használata, a szarkazmus, a cinizmus, és az erőszak (tárgyak hajítása, ajtók csapkodása, és minden, ami fizikai erőszakhoz vezethet) olyan érzelmi sebeket ejt, melyek nehezen gyógyulnak. Az ilyen párkapcsolat gyógyítása se könnyű.

A gyógymód: Ne tegyünk a tűzre

A következő alkalommal, hogy olyan düh közeledtét érezzük, amely az imént leírt, és később megbánt kitörésekhez vezethet, hagyjunk magunknak időt megnyugodni. Ha ez nem lehetséges, meg kell próbálni a panaszunkat mint kérést előadni. Ahelyett, hogy azt mondanánk: „Hogy felejthetted el a randit?” – mondhatjuk azt, hogy „Szomorú vagyok, hogy elfelejtetted a randinkat. Mit tegyünk, hogy ez ne forduljon elő többet?”

Ha a partnere az, aki hajlamos a dühkitörésekre, egyszerűen nem szabad ugyanabban a stílusban reagálni. Tűzzel nem lehet tüzet oltani. A partnerek közül az egyiknek eltérő taktikához kell folyamodnia.

3. intő jel: Senki sem tökéletes


Miért is van az, hogy vannak, akik a legfontosabb párkapcsolataikban elutasítják a felelősség vállalását? Ha kibújunk a felelősség alól, és áldozatot játszunk, a legbiztosabb utat választjuk, ami párkapcsolatunk megsemmisülése felé vezethet.

A gyógymód: Vállaljuk a felelősséget a tetteinkért

Vállalni kell érte a felelősséget, ha valaki elfelejt egy születésnapot, vagy olyasmit vág a másik fejéhez, amit nem kellett volna. Ilyenkor valljuk be, hogy hibáztunk, és ígérjük meg, hogy legközelebb jobban igyekszünk. Ez elég egyszerűnek hangzik – mégis alkalmas rá, hogy adott esetben megóvja a párkapcsolatot.

Más kis változtatások a pár kommunikációjában is alkalmasak rá, hogy a párkapcsolatot szilárddá és tartóssá tegyék. Minden kapcsolatban vannak viták. Az, hogy egy párkapcsolat túléli-e a vihart vagy sem, az attól függ, milyen a felek vitakultúrája, és hogyan tudják megindokolni tetteiket.

Sok szerencsét!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.