Ismerd meg Önmagad!
Fogyókúra- Ésszel!
Könnyű elhatározni, hogy fogyni kell, de minden jóérzésű ember attól retteg, hogy a diétázás tompítja az agyműködést.
2009.10.12 14:41medipress.huMint a kérődzők
A szervezetnek jól meghatározott energiamennyiségre van szüksége: nem jó a túl sok, nem jó a túl kevés. Michael Green, az angliai Aston Egyetem munkatársának ajánlása szerint érdemes kevesebbet, de több alkalommal étkezni.
Tartsd alacsonyan a glikémiás indexet!
A glikémiás index rangsorolja az ételeket, mennyire befolyásolják a vércukorszintet. A különféle rágcsálnivalók magas indexűek, ugyanis gyorsan, és nagyfokban emelik a vércukrot, míg a sárgarépa ebből a szempontból előnyösebb. Vagyis olyan szénhidrát-tartalmú ételeket kell fogyasztani, melyek lassabban emésztődnek, ráadásul ezek jobban csillapítják az éhséget is. A magas rosttartalmú szénhidrátok alacsony glikémiás indexűek, sőt a zsír és a fehérje még inkább lassítja a felszívódást. Igazából mindent (szénhidrát, fehérje, zsír) lehet fogyasztani, de a megfelelő mennyiségben.
Ismerd meg a zsírtípusokat!
Nem minden zsír egyforma. A transz-zsírsavak (pl. a gyorséttermi ételek tartalmazzák) a legrosszabbak. A telítetlen zsírsavak viszont egészségesek. Az esszenciális (pl. omega-3) zsírsavak fokozzák az agyműködést, és segítenek a depresszió és egyéb pszichiátriai betegségek kezelésében, valamint hozzájárul a csecsemők agyfejlődéséhez. Nagy mennyiségben tartalmazzák tengeri halak, növényi magvak, és mogyorófajták.
Ismerd meg önmagad!
A nagyfokú hasonlóságok mellett a táplálék mindenki agyát kicsit másképp befolyásolja. Például ebéd után van, aki elálmosodik, melyre agy délutáni szundítás, vagy egy csésze kávé lehet a gyógyír. A gyermekek, és a nagyon soványak könnyebben bágyadnak el a vércukorszint hirtelen esésének hatására, mint egy átlagos felnőtt. Az étkezési szokások szintén fontosak. Azok, akik általában keveset esznek, intenzív mozgásnak teszik ki magukat, a vércukorszint kisebb változásaira is zavart reakciót mutathatnak. Van sok rossz diétás szokás, de a lényeg az, hogy alacsony legyen a bevitt táplálék glikémiás indexe!
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 23:29 KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál
- 22:28 MÁSZ: a benzin ára 10, a gázolajé 4 forinttal csökkent a héten
- 21:22 Emilia Romagna Nagydíj - Verstappen győzött Imolában
- 20:07 Hajóbaleset Verőcénél - Jól látható a hatalmas sérülés a szállodahajó orrán - képek
- 19:03 Ennyi maradt - oda kerül a motorcsónak roncsa, ahova a szinte napra pontosan 5 éve elsüllyedt Hableányé - képek
- 18:35 Fico szlovák miniszterelnök élete nincs veszélyben a merényletkísérlet után - a kormány szerint
- 17:17 Itt az új COVID variáns, a FLiRT KP.2
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06