Serkenti a daganatok növekedését

Megdöbbentő! Rákot okozhat a dízelmotorok füstje!

Az Ohio Állami Egyetem tudósai leírták, hogyan okozhat rákot a dízelmotorok füstje állatokban: a daganatok növekedéséhez szükséges új erek képződését serkenti.

2009.09.03 13:34medipress.hu

A jelenséget egészséges és beteg állatokon is megfigyelték.

A dízelfüst molekulái kicsiny méretüknek köszönhetően bejutnak a keringésbe, majd a szervekbe és a szövetekbe, hogy ott károsodásokat okozzanak.

A kísérletben modellezték a városi lét és a nagy forgalom okozta kibocsátást, azonban ez a szint alacsonyabb volt, mint amit a dízelmotorral meghajtott munkagépek kezelői, a bányákban, hidakon és alagutakban, vasúti sínek mellett, rakodórámpákon, farmokon vagy karbantartó műhelyekben dolgozók tapasztalnak.

„A dízelmotorok füstjének hatására már két hónap alatt is elindulhat a normál szövetekben a daganatképződés” – mondta el Quinghua Sun, a tanulmány vezető szerzője.

„Az embereknek oda kell figyelni, hogyan vezetnek és hogyan élnek, hogy kevésbé veszélyeztessék magukat. Emellett a dízelmotorokat is fejleszteni kell, hogy minél kevesebb részecskét bocsássanak ki a levegőbe.”

A tanulmány a Toxicology Letters folyóirat online kiadásában jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.