Kedvezőek a szív védelme szempontjából
Csak a friss fokhagyma védi a szívet és az ereket
Nemcsak a kolbász vagy a pirítós ízesítésére használják, hanem sokan egészségügyi célból is fogyasztanak fokhagymát, jól adagolható krém vagy könnyen bevehető tabletta formájában.
2009.08.10 07:28MTIEgy új tudományos vizsgálat tanúsága szerint a frissen vágott-rágott fokhagyma nemcsak élvezeti értékében, de biológiai hatásában is lényegesen egészségesebb, mint az élelmiszeripar vagy a gyógyszergyárak termékei - írta a Journal of Agricultural and Food Chemistry augusztusi száma.
A fokhagymás oldalas vagy törpeharcsa receptje a hazai szakácskönyvekben is megtalálható, de a közvélemény szerint az illatos fűszer a gyógyszerkönyvekben is helyet kaphatna. Egészségügyi célból is sokan esznek rendszeresen fokhagymát és ezt a természetgyógyászok ugyancsak helyeslik. Az élelmiszeripari technológia, illetve a gyógyszeripar szintén fölismerte ezt az üzleti lehetőséget.
Az élelmiszerboltokban, valamint a patikákban egyaránt kaphatók különféle fokhagymakészítmények, amelyek többségének nagy előnye, hogy bármikor bevehető és nem okoz olyan leheletet, amely a környezet számára kellemetlen. Azzal már évekkel ezelőtt foglalkoztak, hogy a fokhagymatabletták, -kapszulák, amelyeket nagy reklámmal a vérkoleszterin csökkentésére, az immunrendszer erősítésére ajánlottak, megfelelően ellenőrzött körülmények között mennyire hatásosak.
Az akkor tanulmányozott fokhagymaszerek teljesen hatástalannak bizonyultak. A nyers fokhagymával kapcsolatban viszont maradt az a hit, hogy a benne lévő antioxidánsok kedvezőek a szív védelme szempontjából. Subhendu Mukherjee és munkatársai most kísérleti patkányokat etettek friss fokhagymával, vagy olyan fokhagymakészítménnyel, amelyet két napig hagytak száradni, mialatt minden, benne lévő, illékony - büdös - anyag elszállt. A patkányok egy hónapig fogyasztották az erős illatú fokhagymát, vagy az illattalanná vált készítményt, majd szívüket, érrendszerüket a legkorszerűbb módszerekkel megvizsgálták.
A nemzetközi munkacsoport, amelynek egy magyar kutató, Lekli István is tagja, azt találta, hogy bizonyos, szívet védő tulajdonsága a fokhagymakészítménynek is volt, de a friss fokhagyma kedvező hatása sokkal erélyesebben érvényesült. Eredményeik szerint a fokhagyma szívet védő hatékonysága nem annyira az antioxidáns elemeknek, hanem az igen kellemetlen szagú hidrogén-szulfidnak köszönhető.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 21:22 Emilia Romagna Nagydíj - Verstappen győzött Imolában
- 20:07 Hajóbaleset Verőcénél - Jól látható a hatalmas sérülés a szállodahajó orrán - képek
- 19:03 Ennyi maradt - oda kerül a motorcsónak roncsa, ahova a szinte napra pontosan 5 éve elsüllyedt Hableányé - képek
- 18:35 Fico szlovák miniszterelnök élete nincs veszélyben a merényletkísérlet után - a kormány szerint
- 17:17 Itt az új COVID variáns, a FLiRT KP.2
- 16:51 Nem találják az éjszakai motorcsónak-baleset áldozatait - horgászok, sportolók, kirándulók segítségét kérik - videó
- 15:19 Műtét helyett kemoterápia is elegendő lehet a heredaganat kezelésére
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06