Roncsolja a DNS-t is?

Rákkeltő hatású a marihuána?

Rengeteg korábbi kutatás bizonyította, hogy a marihuána káros az egészségre. Fogyasztása különböző mentális problémákhoz és pszichózishoz vezethet. A legújabb kutatások szerint a marihuána roncsolja a DNS-t is, ezzel pedig fokozza a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

2009.06.20 09:07medipress.hu

A dohányfüsthöz hasonló mérgező anyagok károsíthatják a DNS-t és növelhetik a tüdőrák, és más daganatos betegségek kialakulásának esélyét. Most úgy tűnik, ugyanez igaz a marihuána füstjére is. A tudósok szerint az acetaldehid, ami mind a normál, mind a marihuánás cigaretta füstjében megtalálható nagymértékben roncsolhatja a genetikus állományt.

Módosított tömeg spektrometria segítségével Rajinder Singh és a Leicester Egyetem kutatói most minden kétséget kizáróan bizonyították, hogy a marihuána füstje is legalább olyan káros, mint a dohányfüst.

"Eredményeink szerint a DNS-re gyakorolt káros hatás tekintetében a cannabis (marihuána) füstje legalább olyan veszélyes, mint a dohányfüst, és komoly rákkeltő hatással rendelkezik" - nyilatkozta Dr. Singh.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.