Valóban segíthet a fű? Vagy ez csupán trükk?

Marihuana receptre?

A cannabis-ból készült termékek sok beteg ember sorsán segíthetnének. Ehhez azonban számos pénzügyi és bürokratikus akadályt kell leküzdeni. Tíz évvel ezelőtt a "Frankfurti Határozat"-ban számos orvos, és politikus követelte a szer orvosi célokra való használatát.

2009.01.22 18:53medipress.hu

Időközben már létezik egy orvosilag teljes értékű, legálisan felírható cannabis-készítmény: a kenderből szintetizált dronabinol (THC).

A problémamentes orvosi alkalmazástól mindenesetre még távol vagyunk, vélik a német Zöldek és a Baloldal frakciójának tagjai. 2008. október elején az ő beadványukkal foglalkozott a Bundestag egészségügyi bizottsága.

A Zöldek szeretnék megkönnyíteni a kender orvosi alkalmazását. A Baloldal frakciója ennél is tovább megy: engedélyezni kell a cannabis öngyógyításra való alkalmazását és saját célra való termesztését, tegyék azt büntetésmentessé. A létező dronabinol hatóanyagot ugyanis a betegpénztárak nem térítik.

Számos beteg számára ez a terápiás lehetőség az egyetlen és ez is megfizethetetlen volna számukra; az egyetlen járható út az önellátás. Jelenleg a dronabinol terápiás hatását senki sem vitatja. Bizonyítottan enyhíti a kemoterápiában részesülők rosszullétét, a sclerosis multiplex-ben szenvedőknél görcsoldó hatást gyakorol, javítja az AIDS-betegek étvágyát. (A HIV-fertőzés előrehaladott stádiumában, az úgynevezett wasting-szindróma erőteljes súlycsökkenést idéz elő.)

A narkotikumokról szóló törvény („Betäubungsmittelgesetz”) szerint az orvosok felírhatják a dronabinolt. A probléma csak az, hogy a betegpénztárak nem térítik, mivel ezt nem kész gyógyszerként engedélyezték. A betegek közül sokan a feketepiacon szerzik be. Ezzel kiteszik magukat a bűnüldözésnek.

Ráadásul nem tudhatják, hogy a részben szennyezett növényrészek milyen hatóanyagokat tartalmaznak. Az egyetlen megoldás a marihuána öngyógyítás céljából való beszerzése. A betegnek a Szövetségi Gyógyszerügyi és Orvostechnikai Intézetnél (Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte – BfArM) kell kérelmeznie a kivételes bánásmódot.

Ez gyakran több évig is elhúzódik és többnyire elutasításban részesül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.