Igazi ok, hogy sok zöldséget együnk

Miben rejlik a mediterrán diéta sikere?

A mediterrán diétát régóta a diéták királynőjeként tartják számon. Ám igazából senki se tudta eddig meghatározni sikerességének titkát. Jótékony hatását legtöbben a gyümölcsök, zöldségek antioxidánstartalmával magyarázták. Előfordulhat azonban, hogy a tudósok tévedtek?

2010.06.18 17:16ideal.hu

Az antioxidánsok, más néven vitaminok hatásaira fókuszáló kutatások meglepő eredményeket fedtek fel: bár az emberek tucatszámra szedik a táplálékkiegészítőket és a vitaminokat, úgy tűnik, pozitív hatásuk mégsem mutatható ki egyértelműen.Peter Elwood, a Cardiff University professzora szerint lehetséges, hogy az orvosok eddig rossz helyen keresgéltek. Ő volt az első kutató, aki még 1974-ben bebizonyította az aszpirin jelentőségét szívbetegségek kialakulásának megelőzésében. Ma már több millióan szedik naponta.

Az elmúlt 35 év során Elwood több mint 60 tanulmányt írt az aszpirinról. A legújabb kutatásában beszámol a gyógyszer jótékony hatásáról a rákos megbetegedésekkel szemben. Emellett kimutatta, hogy bizonyos formában a gyümölcsök és a zöldségek is tartalmazzák. "Ez nagyon izgalmas terület, és szerintem jobban kellene vele foglalkozni" - meséli Elwood. - Az antioxidánsok vizsgálata mostanáig minden területen elég sikertelen volt... Így felmerül a kérdés, hogy lehet, hogy a bennük található szalicilát az, ami miatt egészségesek a zöldségek és a gyümölcsök?" Ráadásul a növények szaliciláttermelése akkor nő meg, ha megsérülnek vagy egy kártevő megtámadja őket.

Ebből adódóan a nagyáruházakban kínált tökéletes termések alacsonyabb szalicilátmennyiséget tartalmaznak, mint a természetes módon nevelt változatuk. Sok kutató annyira egyértelműnek tartja, hogy a szaliciláttartalom az oka a zöldségek és a gyümölcsök daganatos betegségek megelőzésében aratott sikerének, hogy S-vitaminnak nevezték el. Miután sokaknak a napi ötszöri zöldség- vagy gyümölcsevés szinte teljesíthetetlen, lehet, hogy egészségük megőrzésének céljából az olcsó aszpirin többet használna, mint maréknyi multivitamin. Ám felmerült egy probléma. Mint a legtöbb gyógyszernek, az aszpirinnek is vannak mellékhatásai - többek között még belső vérzést is okozhat.

Elwood szeretné jobban megvizsgálni a gyógyszer szedésének kockázatait és előnyeit is. Emellett egy biztonságos változat kikísérletezését is támogatja. És hogy ezt eddig miért nem tették meg? Mert senkinek sem éri meg olyan gyógyszerre költenie, amit már több mint egy évszázada szabadalmaztattak. Mégis, az S-vitamin talán több életet ment majd meg, mint eddig bármelyik étrend-kiegészítő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.