A mediterán diéta jót tesz a szívnek
Dió és mediterrán diéta a szívért
Segít kordában tartani a metabolikus szindrómát a mediterrán diéta, valamint a különböző dió- és mogyorófélék napi fogyasztása a szívbetegségek szempontjából magas kockázatú csoportba tartozó idősebb felnőttek esetében, állítják spanyol kutatók.
2008.12.11 16:04medipress.huA metabolikus szindróma gyűjtőfogalom, mely alatt több, egyenként is kardiológiai rizikófaktornak számító egészségügyi probléma – köztük a hasi elhízás, magas koleszterinszint, magas vérnyomás és magas vércukorszint – együttes előfordulását értjük. Korábbi kutatások már rámutattak, hogy a mediterrán típusú étrend – mely gabonafélékben, olíva olajban, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, ajánlja a rendszeres hal- és alkoholfogyasztást, ám tejtermékekből, húsfélékből és édességekből csak mérsékelt mennyiséget tartalmaz - csökkenti a metabolikus szindróma kialakulásának veszélyét.
A mostani vizsgálatba 1224, 55-80 év közötti, a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében magas kockázati csoportba tartozó beteget vontak be. Véletlenszerűen osztották a résztvevőket három csoportba: a kontroll csoportnak zsírszegény diétát, az egyik vizsgálati csoportnak mediterrán étrendet heti egy liter olívaolajjal, a másiknak szintén mediterrán étrendet, azonban itt napi 30 g dió- és mogyorófélékkel kiegészítve javasoltak. A vizsgálat kezdetén a résztvevők 61,4 százalékánál teljesültek a metabolikus szindróma kritériumai.
Egy év elteltével a diós csoportban 13,7 százalékkal, az olívaolajas csoportban 6,7 százalékkal, a kontroll csoportban pedig 2 százalékkal csökkent a metabolikus szindróma előfordulása. Egyik csoportban sem változott a résztvevők testsúlya. A nagy derékkörfogattal, magas trigliceridszinttel rendelkező, vagy magas vérnyomásos betegek száma azonban csökkent a diót fogyasztóknál a kontroll csoporthoz képest.
Mindezek alapján valószínűsíthető, hogy a dióval kiegészített mediterrán diéta javítja a metabolikus szindróma egyes aspektusait, így az oxigénszabadgyökök által okozott sejtkárosodást, az inzulinnal szembeni ellenállást és a krónikus gyulladást. Az eredmények szerint tehát az eddig ajánlott zsírszegény és szénhidrátgazdag étrendnél előnyösebb a kalóriákat nem szabályozó, zsírdús, hagyományos mediterrán étrend dióval kiegészítve, vonta le a következtetést Dr. Jordi Salas-Salvado, a Rovira i Virgili Egyetem kutatója, az Archives of Internal Medicine decemberi számában megjelent cikk társszerzője.
Kapcsolódó írások:
- A mediterrán típusú táplálkozás fontossága
- Mediterrán étrend a II. típusú diabétesz ellen
- Hogyan kezdjünk hozzá a mediterrán diétához?
- Mediterrán étrenddel csökkenthető a krónikus betegségek kockázata
- Mediterrán diétával, brokkolival csökkenthető a rákkockázat
- A mediterrán étrendhez hasonlóan szívbarát az alacsony zsírtartalmú is
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 20:08 Szijjártó Péter: újabb magyar állampolgárokat menekítenek ki Libanonból
- 18:07 Kielemzik az emberi élet meghosszabbításának lehetőségeit
- 16:04 IDF: a Hezbollah 250 harcosát ölték meg az izraeli haderők a libanoni szárazföldi hadműveletben
- 14:02 Uniós bíróság: a biztonságos származási országgá nyilvánításnak az adott ország egész területére ki kell terjednie
- 12:45 Ismét csaló levelek terjednek a rendőrség nevében
- 10:14 Fővárosi Közgyűlés - Budapest működése érdekében konstruktív munkára készülnek a fővárosi frakciók
- 9:05 Tömegtüntetést hirdetett a gázai hadműveletek évfordulójára a legnagyobb brit palesztinpárti szervezet
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06