Életmód

A pápa megnevezte a legveszélyesebb bűnt

A torkosság "megöli a bolygót" - mondta a katolikus egyházfő egy prédikációban.

2024.01.12 16:51ma.hu

Ferenc pápa a torkosságot emelte ki, mint talán a legsúlyosabb bűnt, a bolygóra gyakorolt pusztító hatására hivatkozva. A katolikus egyházfő azt mondta, hogy bár semmi baj nincs az ételek élvezetével, az emberekben kialakult a mértéktelenség problémája, amikor az ételekről van szó.

A pápa korábban már figyelmeztetett arra, hogy a világ, ahogyan mi ismerjük, "összeomlóban van, és talán közeledik a törésponthoz" a gyorsan gyorsuló éghajlatváltozás és a globális vezetők tétlensége közepette. Tavaly októberben a fejlett nyugati országokat nevezte meg a válság fő felelőseként.

A pápa szerdán, a heti általános audienciáján felszólalva úgy érvelt, hogy társadalmi szempontból a falánkság "talán a legveszélyesebb bűn, amely megöli a bolygót". Elítélte azt a "falánkságot, amellyel az elmúlt évszázadok során a bolygó javai ellen vétettünk".

Miután az emberek egyre inkább ragadozó magatartást tanúsítanak az élelemmel és a tágabb értelemben vett erőforrásokkal szemben, "megtagadták az embert", hogy ehelyett "fogyasztókká" váljanak - állította Ferenc pápa.

Megjegyezte, hogy egyre több embernek van kiegyensúlyozatlan kapcsolata az étellel, ami étkezési zavarokban nyilvánul meg. A pápa szerint ezek a rendellenességek "többnyire a psziché és a lélek gyötrelmeivel kapcsolatosak".

"Az étel valami belső dolog megnyilvánulása: az egyensúlyra vagy a mértéktelenségre való hajlam... azoknak az empátiája, akik tudják, hogyan kell megosztani az ételt a rászorulókkal, vagy azoknak az önzése, akik mindent maguknak felhalmoznak" - mondta.

A katolikus egyházfő októberi apostoli buzdításában azt írta, hogy a klímaváltozás következményeit "szélsőséges időjárási jelenségek" formájában egyre nehezebb figyelmen kívül hagyni.

A továbbiakban elutasította azt az elképzelést, hogy a globális felmelegedésért a szegényebb nemzetek viselik a felelősség oroszlánrészét, rámutatva, hogy "az Egyesült Államokban az egy főre jutó kibocsátás körülbelül kétszer nagyobb, mint a Kínában élő egyéneké, és körülbelül hétszer nagyobb, mint a legszegényebb országok átlaga".

A pápa azt is sajnálkozását fejezte ki, hogy a nagy gazdasági hatalmak láthatóan nem érdeklődnek a helyzet megoldása iránt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.