Kulináris majális

Feljövőben a szakácsnők Michelin-csillaga

Rekordszámú brit és ír női séfet jutalmazott a szakácsok legtekintélyesebb elismerésével, Michelin-csillaggal az idei Michelin-kalauz. Az éttermek konyhaművészetét értékelő kézikönyv a hét végén jelent meg, s a kalauzban meglepetésre rekord számú új csillagot osztottak ki a készítők.

2009.01.20 08:50MTI

Az éttermek konyhaművészetét értékelő kézikönyv a hét végén jelent meg, s a kalauzban meglepetésre rekord számú új csillagot osztottak ki a készítők. A háromcsillagos kategóriában ugyan nem történt változás, de a tavalyinál néggyel több étterem érdemelt ki két csillagot - ráadásul ebből három is Londonban.

"Sohasem adtunk még ennyi csillagot egyetlen évben sem" - jelentette ki Derek Bulmer, a Michelin Guide Great Britain and Ireland 2009 (Nagy-Britannia és Írország 2009-es Michelin-kalauza) című új kiadás szerkesztője.

Az új csillagokkal a divatos londoni éttermeken kívül kisvendéglők, családi vállalkozások és vidéki hotelek kulináris érdemeit is méltányolták a döntnökök. S mint Bulmer örömmel említette, a tavalyi hathoz képest, idén 10 női séf szerepel a listájukon.

"Ha öt-tíz évvel visszaforgatnánk az időt, egyetlen női mesterszakácsot sem találnánk a legkitűnőbb éttermek élén" - idézte fel, s hozzátette: ha ez a trend elterjed, egyre több női szakácsot bátorít majd arra, hogy betörjön ebbe a hagyományosan férfi szakmába.

A megcsillagosodott éttermek földrajzi szórása is javult: Skóciában négy új csillagot osztottak ki. A kötetben 26 egy Michelin-csillaggal kitüntetett éttermet soroltak fel, ám a tavalyiak közül 12 eltűnt a lapokról.

A szerkesztő nem titkolta, hogy az idei év kemény küzdelmet tartogat az éttermeknek és a szállodáknak is a válságos gazdasági környezet miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.