Gyógyszer a természetből
Csipkebogyó, a C-vitamin-bomba
Ahogy hidegebbre fordul az idő, a piacon egyre kevesebb idénygyümölccsel és -zöldséggel találkozunk. A népi gyógyászatban már régóta jól ismert csipkebogyó se nem gyümölcs, se nem zöldség, viszont éppen ilyenkor van szezonja!
2008.11.21 11:40ideal.huFriss formájában beszerezhetjük falusi portákról, vagy – ha sikerül találnunk a természetben egy csipkebogyótermő helyet – saját kezűleg szedhetjük le. Mielőtt megvennénk a következő doboz C-vitamin-drazsét, kóstoljuk meg a csipketeát!
A létfontosságú C-vitamin
Minden más vitaminnál nagyobb szüksége van a szervezetnek a C-vitaminra, azaz az aszkorbinsavra. Leginkább az influenza és a meghűléses betegségek megelőzésére és kezelésére, valamint a szervezet roborálására használják, de számos további áldásos hatása is van. Fontos szerepet játszik például a kollagéntermelésben, valamint a csontozat, a fogak és a bőr egészségének megőrzésében – azaz szépít és fiatalít is.
Segíti a vas felszívódását a szervezetben, megelőzve ily módon a vérszegénységet – e vonatkozásban különösen nőknek érdemes fogyasztaniuk. Antioxidáns hatása okán megköti a káros szabad gyököket, amiben a csipkebogyó esetében különböző egészségvédő molekulák is támogatják. Mindemellett védelmet nyújt a kedvezőtlen környezeti hatások ellen.
További élettani hatások
A csipkebogyó bővelkedik az idegrendszer zökkenőmentes működését biztosító B-vitaminban is. Jelentős mennyiségben tartalmaz még K-vitamint, azaz fillokinont, ami megelőzi a vérzékenységet, vérzéscsillapító hatású, valamint segít megelőzni a máj különböző funkcionális zavarait. Felfedezhető benne számos létfontosságú ásványi anyag, mégpedig az emberi szervezet számára optimális arányban. Gazdag továbbá antioxidáns flavonoidokban, valamint az A-vitamin-képződéshez nélkülözhetetlen karotinoidokban is.
Ne forraljuk, csak áztassuk!
Ha teát készítünk belőle, sohase forraljuk fel, ezzel ugyanis búcsút mondhatunk a csipkebogyó C-vitamin-tartalmának. Ehelyett öntsünk a termésre vizet, és fél napig hagyjuk állni! Így a vitamin kioldódik a bogyókból anélkül, hogy sérülne. Mint vízben oldódó vitamin, a C-vitamin könnyen és gyorsan kiürül a szervezetből. A folyamatos utánpótlás érdekében ne egyszerre igyunk meg egy nagyobb mennyiséget, hanem kisebb adagokra osztva, a nap folyamán több alkalommal vigyük be a szervezetünkbe!
A szárított csipkebogyóban is bőségesen található C-vitamin, még jobb azonban, hogyha a termést frissen szedett állapotában használjuk fel. Az első őszi fagyok idején érdemes „szüretelni”, ezután ugyanis folyamatosan veszít vitamintartalmából.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 8:41 Óriási vihar csapott le a horvát tengerpartra - videó
- 6:40 Az EU továbbra sem ismeri el a Krím és Szevasztopol orosz annektálását
- 22:38 Ukrán légierő: többen meghaltak és megsebesültek az éjjeli légitámadásban
- 20:37 Az autóbuszokon letölthető, ingyenes digitális könyvekkel népszerűsíti az olvasást a madridi önkormányzat
- 18:27 Többen meghaltak és több mint százan megsebesültek az éjszakai iráni rakétatámadásokban
- 16:58 BM: a közlönyben megjelent kormányhatározat nem a TAJ-kártyára vonatkozik
- 14:55 Megkapta a jogvédelmet a főváros, az Államkincstár nem vonhatja le a szolidaritási hozzájárulást
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06