Fontos a lúgos közeg a szervezetünknek

Melyik napszakban mit együnk?

A lúgosító hatású élelmiszerek széles skálája áll rendelkezésünkre, így egyszerre étkezhetünk egészségesen és változatosan. Nem mindegy azonban, hogy mely napszakban mit eszünk. Egy kis odafigyeléssel és következetességgel felgyorsíthatjuk a lúgosítás folyamatát, amit szervezetünk sokszorosan meghálál majd...

2008.11.11 08:00ideal.hu

Reggel 

Fogyaszthatunk valamilyen citrusféléből készült gyümölcslevet (lehetőleg frissen facsarva, kevés vízzel vagy szénsavmentes ásványvízzel hígítva), aszalt gyümölcsöt, nyers gyümölcsöt vagy valamilyen gabonaféleséget. Ha a citruslét választjuk, mondjunk le a müzliről, és viszont! Az aszalt vagy a nyers gyümölcsöt viszont minden további nélkül belekeverhetjük a müzlibe, és kevés mézzel ízesíthetjük. Legjobb, ha az erősen vízhajtó hatású kávét kiiktatjuk a reggeliből, illetve koffeinmentes gabonakávéval váltjuk ki. Ha nem tudunk felébredni a jól megszokott feketénk nélkül, folyadékpótlásként igyunk meg rá egy nagy pohár vizet! 

Délben

A napnak ebben a szakában érdemes a szervezetünkbe juttatni az olyan bázikus hatású táplálékokat, mint például a zöldségleves különböző válfajai, a sötétzöld levelű zöldségek, valamint a zöldfűszerek. A húst minél többször váltsuk ki a szintén kiváló fehérjeforrást jelentő hüvelyesekkel: babbal, lencsével, vöröslencsével, sárgaborsóval, csicseriborsóval! Ezek nem csak lúgosítanak, de zsír- és kalóriatartalmuk is alacsonyabb, mint a húsoké. Jótékony hatásúak a rakott, párolt vagy blansírozott zöldségek is, különösen, ha az adott évszaknak megfelelő fajtákat választjuk. Köretként fogyasszunk valamilyen főtt gabonát! Ha nincs időnk vagy kedvünk főzni, salátát is készíthetünk, lehetőleg minél többféle nyers idényzöldségből. Dresszingként locsoljuk meg kevés olívaolajjal, ízesítsük citromlével, illetve – lehetőség szerint ugyancsak friss – zöldfűszerekkel! Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret vagy péksüteményt ehetünk hozzá.

Délután 

Ekkorra az anyagcsere-folyamatok lelassulnak, így a nyers ételek (gyümölcsök, zöldségek) könnyebben erjedésnek indulnak a szervezetünkben. Fogyasszunk helyettük valamilyen teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményt vagy gabonapelyhet! 

Este 

Bár sok család számára a vacsora jelenti a főétkezést, az ne legyen túl kiadós! A mennyiség helyett a minőségre helyezzük a hangsúlyt! Az egész napi rohanás után adjuk meg a módját ennek az étkezésnek: nyugodtan, kényelmesen együnk, és gondosan rágjunk meg minden falatot! Fogyasszunk párolt vagy blansírozott zöldségeket – lehetőleg olyanokat, amelyek a föld fölött nőnek, de természetesen némi fehér- vagy sárgarépával, esetleg paszternákkal sem ártunk magunknak! A napnak ebben a szakában intenzíven fejti ki hatását a vöröskáposzta, amely a szervezet számára szükséges vitaminok csaknem mindegyikét tartalmazza. Saját levében, lassú tűzön pároljuk meg, hogy a benne lévő értékes tápanyagok minél kevésbé károsodjanak! Fűszerezhetjük kevés tengeri sóval, őrölt köménnyel, fehérborssal, esetleg egy kis vajat is tehetünk rá (a margarint viszont kerüljük!).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.