Érdemes kortyolgatni a tequilát
Már nem ledöntjük, inkább cseppenként élvezzük
Ha hűek akarunk maradni a hagyományokhoz, akkor besózzuk (esetleg fahéjazzuk) a kézfejünket, majd citrommal vagy naranccsal nyomjuk el a lehúzott ital ízét. Pedig érdemes elidőzni az apró kortyoknál!
2014.10.01 16:00ma.huAligha akad olyan tequila-kedvelő, aki ne tudná, hogy hagyományosan úgy szokás fogyasztani ezt az italt, hogy előbb lenyaljuk a kézfejünkre szórt sót vagy fahéjat - attól függően, hogy melyik típust, a silvert vagy a goldot fogyasztjuk -, egy hajtásra rádöntjük a tequilát, majd az ízek kavalkádját egy gerezd citrommal, illetve naranccsal "hatástalanítjuk". Néhány éve azonban egy újfajta fogyasztási mód kezdett elterjedni: az Egyesült Királyság nyugati és észak-keleti partjánál szívesebben ízlelgetik apró kortyokban, a szokás pedig egyre inkább elterjed Európa többi részén is.
Ahogy a prémium márkák, mint például a mexikóiak egyik kedvence egyre népszerűbbé válik, úgy fordul elő mind gyakrabban, hogy egy-egy vacsora mellett ráérősen szürcsölgetve fogyasztjuk a mexikói párlatot. A legtöbben azt hiszik, hogy a tequila kaktuszból készül, és ezzel az elmélettel magyarázzák a szúrós érzést, amit a fogyasztása során a torkunkban érzünk. Valójában az igazi tequilát 100 százalékban a kék agavé nevű növényből állítják elő, ami 12 év alatt érik meg annyira, hogy a tequila minőségi alapanyagává válhasson.
Ekkor a késforgató munkások, a jimadorok, saját kezükkel választják le a növény hatalmas, lándzsás leveleit, majd ananászszerű húsát megsütik, hogy cukrot nyerjenek a kemény részéből. Ezt követően préselik ki belőle a levet, amit erjesztenek és lepárolnak, végül pedig palackba zárják az italt.
A tequilának több típusa is elérhető, így bőven van miből válogatni. Ezek közül az egyik leghíresebb a blanco vagy fehér tequila, amelyet elkészítése után azonnal palackoznak, ennek köszönheti a kizárólag rá jellemző intenzív ízt, amely képes még a legfázósabb ember vérét is felpezsdíteni. Ebből a típusból készül hazánk egyik legkedveltebb tequila alapú koktélja: a Margarita is.
A blancónak azonban létezik egy színezett, ízesített, kevésbé jó minőségű fajtája is: az oro, másnéven gold, amelyet gyakran egy kis érlelt nedűvel vagy karamellával kevernek, hogy elnyerje jellegzetes arany színét. A prémium tequilák közé tartozik az itthon is óriási népszerűségnek örvendő reposado, amelyet hónapokig tölgyfahordókban tárolnak, így tündöklő arany színét, és kiváló minőségét a valódi érlelésnek köszönheti.
Ismert még az anejo és extra anejo, amelyek elkészítéséhez még az előzőeknél is hosszabb idő szükséges. A türelem ebben az esetben is meghozza gyümölcsét, mert az ital íze az évek alatt egyre lágyabbá, selymesebbé válik. Nincs más hátra, mint kiválasztani a hangulatunkhoz és vérmérsékletünkhöz leginkább passzoló tequilát, amivel felidézhetjük a napsugaras Mexikót.
Az el Jimador a mértékletes alkoholfogyasztás híve.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 5:52 Pécs mutatkozik be a Magyar Zene Háza Város a Házban idei sorozatában péntektől vasárnapig
- 4:51 Párizs és Berlin hivatalosan is elindította közös harcműprojektjét
- 3:48 Átadták a megújult Véső úti Sportközpontot Szolnokon
- 2:45 Budapesten ad koncertet Anneke van Giersbergen
- 1:30 Czomba Sándor: egyre többen lépnek a munkaerőpiacra
- 0:30 Már idén milliárdos üzletté nőheti ki magát a női élsport
- 23:30 Több mint száz színésszel felvett új hangoskönyv-sorozat készül a Harry Potter-regényekből
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06