A Pinot Noir egy új gyógyszer?

A borkészítés mellékterméke hatásosnak bizonyult

A pinot noir a gyógyszerek egy új generációjának lehetséges forrása, ugyanis a vörösbor készítéséhez használt szőlőben található vegyületek egy csoportja jelentősen csökkentheti a fogszuvasodást okozó baktériumokat.

2008.01.08 15:54medipress.hu

A Journal of Agricultural and Food Chemistry-ben megjelent cikk azt állítja, hogy egy különleges polyfenol, mely nagy mennyiségben van jelen a préselés után hátramaradó erjesztett magokban és héjban, megakadályozza, hogy a fogszuvasodást okozó baktériumok kifejtsék károsító hatásukat.

A folyamat talán megoldást adhat az életveszélyes, szisztémás fertőzéseket okozó baktériumok gyengítésére is. Ami még jobb, az eredmények új elveket testesíthetnek meg a kórokozók elleni harcban: anélkül szüntetik meg a betegségeket okozó hatásukat, hogy elpusztítanák őket.

A jelenleg használatos antibiotikumok esetében gyakran a betegséget okozó baktériumok elpusztításával újabb kórokozók lépnek színre. Az antibiotikumok széles körű alkalmazása és a baktériumok szélsebes evolúciója miatt egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a gyógyszernek ellenálló fajták alakulnak ki és terjednek el.

Friss jelentésekből tudjuk, hogy egy bizonyos baktériumtörzs rezisztens lett mind a 18 gyermekkori fülfertőzésekre alkalmazott gyógyszerre, egy másik pedig több halálos áldozatot követel már, mint az AIDS. Az új kutatások arra irányulnak, hogy meggátolják a baktériumok kórokozó hatását, miközben a hasznos baktériumokat életben hagyják.

A szerző, Hyun Koo professzorsegéd szerint a kutatás tanulsága nem az, hogy a fogszuvasodás megelőzésére több bort kell innunk. Azon dolgoznak, hogy elkülönítsék a kulcsfontosságú összetevőket a borkészítés melléktermékei közül, melyek ártalmatlanítják a káros baktériumokat.

Amellett, hogy remény mutatkozik újabb gyógyszerek kifejlesztésére, a borkészítés melléktermékének felhasználása gazdasági hasznot is hozhat. A szőlő az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs a földön. A termés 80 %-a végzi a boroshordókban. Az erejsztett melléktermék majdnem ugyanannyi polifenolt tartalmaz, mint az egész gyümölcs.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.