A Pinot Noir egy új gyógyszer?
A borkészítés mellékterméke hatásosnak bizonyult
A pinot noir a gyógyszerek egy új generációjának lehetséges forrása, ugyanis a vörösbor készítéséhez használt szőlőben található vegyületek egy csoportja jelentősen csökkentheti a fogszuvasodást okozó baktériumokat.
2008.01.08 15:54medipress.huA Journal of Agricultural and Food Chemistry-ben megjelent cikk azt állítja, hogy egy különleges polyfenol, mely nagy mennyiségben van jelen a préselés után hátramaradó erjesztett magokban és héjban, megakadályozza, hogy a fogszuvasodást okozó baktériumok kifejtsék károsító hatásukat.
A folyamat talán megoldást adhat az életveszélyes, szisztémás fertőzéseket okozó baktériumok gyengítésére is. Ami még jobb, az eredmények új elveket testesíthetnek meg a kórokozók elleni harcban: anélkül szüntetik meg a betegségeket okozó hatásukat, hogy elpusztítanák őket.
A jelenleg használatos antibiotikumok esetében gyakran a betegséget okozó baktériumok elpusztításával újabb kórokozók lépnek színre. Az antibiotikumok széles körű alkalmazása és a baktériumok szélsebes evolúciója miatt egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a gyógyszernek ellenálló fajták alakulnak ki és terjednek el.
Friss jelentésekből tudjuk, hogy egy bizonyos baktériumtörzs rezisztens lett mind a 18 gyermekkori fülfertőzésekre alkalmazott gyógyszerre, egy másik pedig több halálos áldozatot követel már, mint az AIDS. Az új kutatások arra irányulnak, hogy meggátolják a baktériumok kórokozó hatását, miközben a hasznos baktériumokat életben hagyják.
A szerző, Hyun Koo professzorsegéd szerint a kutatás tanulsága nem az, hogy a fogszuvasodás megelőzésére több bort kell innunk. Azon dolgoznak, hogy elkülönítsék a kulcsfontosságú összetevőket a borkészítés melléktermékei közül, melyek ártalmatlanítják a káros baktériumokat.
Amellett, hogy remény mutatkozik újabb gyógyszerek kifejlesztésére, a borkészítés melléktermékének felhasználása gazdasági hasznot is hozhat. A szőlő az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs a földön. A termés 80 %-a végzi a boroshordókban. Az erejsztett melléktermék majdnem ugyanannyi polifenolt tartalmaz, mint az egész gyümölcs.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:17 Rómában új díszkivilágítást kapott Traianus császár piaca
- 20:14 Antal Csaba díszlettervező a francia Művészetek és Irodalom Érdemrend lovagi fokozatát vehette át
- 18:14 A Frontex új kiképzőközpontot létesít Varsóban
- 16:12 Válik Marion Cotillard és Guillaume Canet
- 14:12 RMDSZ: ez Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester felfüggesztésének célja
- 12:54 Trump: az alkotmány hatalmas győzelme a szövetségi bíróságok beavatkozási lehetőségének korlátozása
- 10:54 Románia megtiltaná volt katonáinak és rendőreinek, hogy konfliktusövezetekbe szegődjenek zsoldosnak
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06