Rosszul hatnak az alvászavarok az egészségre

Aludjon a fogyásért, és elűzheti a diabéteszt is

A kevesebb alvás nemcsak a másnapi energiánkat apasztja le: egyértelmű kapcsolatot mutatott ki egy új vizsgálat a túl kevés vagy rossz minőségű alvás és egyes anyagcsere-betegségek, így az elhízás vagy a cukorbetegség közt.

2014.04.04 18:29ma.hu

A túl kevés, rossz minőségű alvás, vagy a cirkadián-ritmus felborulása és egyes anyagcsere-betegségek közti kapcsolatra hívja fel a figyelmet a Lancet Diabetes & Endocrinology folyóiratban közölt vizsgálat. Az alváshiány, vagy a rossz minőségű alvás – a nehéz elalvás, vagy az éjszakai felriadások, a korai kelés – egyértelműen negatívan befolyásolja az egészséget. A kialvatlan beteg másnap ingerültebb, fejfájósabb, de korábbi kutatások bizonyítják az alváshiány és a magasvérnyomás betegség és a depresszió kapcsolatát is – magyarázza dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a JóAlvás Központ orvosa.

A folyóiratban megjelent vizsgálat megerősíti azt a feltételezést, miszerint az alvás és az anyagcsere-folyamatok is kapcsolatban állnak egymással. A kutatók több tanulmányt vizsgáltak meg, az 1990-es évek végétől napjainkig, melyek elemzése során egyre világosabbá vált számukra az alváshiány és az anyagcsere-betegségek közti összefüggés oka. Habár a kapcsolat nyilván többtényezős, a vizsgálódások során sikerült mégis néhány kulcsfontosságú tényezőt összegyűjteni.

A kísérleti tanulmányok egyértelmű kapcsolatot jeleznek például az alváshiány és az inzulinrezisztencia megjelenése közt, de a kutatásokból az is kiderült, hogy kialvatlan állapotban az étkezések során hajlamosak vagyunk az energiadúsabb élelmiszereket választani. Egyelőre még nem tisztázott, hogy a már kialakult cukorbetegségre is kedvező hatással van-e, ha az egyén alvási ideje megnő, de annyi bizonyos, hogy az alvásra fordított idő csökkenése szerepet játszik a betegség kialakulásában.

Fotó: freedigitalphotos.net

A vizsgálat olyan társadalmi jelenségek negatív hatására is felhívja a figyelmet, mint a televíziózás, videojátékok vagy az internet, a közösségi oldalakon töltött idő miatt bekövetkező „önkéntes alvásmegvonás.” A helyzet akkor sem jobb, ha a beteg alvásideje nem szórakozás, hanem a munkája miatt csökken le. Megfigyelték ugyanis, hogy a váltott műszakban dolgozók körében magasabb volt a metabolikus szindróma és a magasvérnyomás előfordulása.

A tanulmány összegzésében a kutatók a megfelelő minőségű és elegendő mennyiségű alvás fontosságára hívják fel a figyelmet. Lényegesnek tartják, hogy az alvás nyugodt körülmények között történjen, váltott műszak esetén például fontos egy elsötétített, csendes szoba kialakítása. Fontos a napi ritmus megszervezése, az elektromos készülékek használatának mellőzése a hálószobában, a nyugodt alvás érdekében stresszcsökkentő technikák elsajátítása.

Ha az alvászavar szervi okokra vezethető vissza, akkor első lépésben azt kell kezelni – hívja fel a figyelmet dr. Vida Zsuzsanna. Az alvási apnoe első tünete például sok esetben a nappali fáradtság, de a betegség hosszútávon szintén vezethet anyagcsere eltérésekhez. Megfelelő kezeléssel – amely ez esetben a pozitív nyomású légsín terápia, a CPAP – azonban a szövődmények is megelőzhetőek. Lényeges volna, hogy az alvást az étkezéshez és mozgáshoz hasonlóan fontos szereplőként kezeljük az egészség megőrzésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.