Kimegy, ami napközben felgyűlt

Alváskor "takarít" az agyunk

Alváskor takarítja ki az agy a "szemetet", amely az ébrenlét alatt összegyűlik benne.

2013.10.18 13:56MTI
Fotó: freedigitalphotos.com

Ez derült ki egy állatkísérletből, mely új ismeretekkel szolgálhat az Alzheimer-kór és más idegrendszeri zavarok kezeléséhez. A tisztulást alvó egerek agyában követték nyomon, ám a kutatók szerint feltehető, hogy az embernél is ugyanez a folyamat játszódik le.

Ha ez bebizonyosodik, akkor a demenciában vagy egyéb agyi rendellenességben szenvedők számára még nagyobb jelentősége lehet az alvásnak, mely lelassíthatja állapotuk romlását - olvasható a Science tudományos magazin pénteki számában megjelent tanulmányban.

Akik nem alszanak eleget, azoknak nehezebben megy a tanulás, a döntéshozás, lassabban is reagálnak, ám évtizedek kutatásai után sem született egyetértés a tudósok között a jelenség okairól. Magyarázták a memória feldolgozásával, az energiamegtakarítással és a szervezet működésének szabályozásával is.

A Rochesteri Egyetem Orvosi Központjának tudósai által végzett új kutatás egy hosszú ideje létező elmélethez nyújt bizonyítékot: amikor az ember elalszik, az agya takarításba kezd. A kutatócsoport korábban az egerek agyában olyan "szennyvízhálózatot" talált, mely kiöblíti a sejthulladékot.

Az új kísérlet során a tudósok béta-amiloidot, az Alzheimer-kórban szenvedők agyában felhalmozódó fehérjét fecskendeztek az egerek agyába, majd követték az anyag mozgását. Azt figyelték meg, hogy a béta-amiloid gyorsabban kitisztult az alvó, mint az éber egerek agyából.

Azt is észrevették, hogy az alvás idején az agysejtek zsugorodnak, ezzel pedig megnő a sejtek közötti űr. A szélesebb úton a sejtszemét könnyebbet távozik. Maiken Nedergaard, a kutatás vezetője elmondta, ez a "csatornahálózat" a kutyák és a páviánok agyában is megtalálható, és logikus a következtetés, hogy az emberi agy is megszabadul a mérgező anyagoktól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.